Marić stao pred hrvatsku javnost i jasno poručio: Oba penala za Dinamo su regularna!

Objasnio odluke komisije

Marić stao pred hrvatsku javnost i jasno poručio: Oba penala za Dinamo su regularna!

Esmer Oštraković

Nakon svega što se desilo u SuperSport HNL-u u protekla dva kola, morao je reagovati Bruno Marić, predsjednik komisije za sudije i suđenje.

Nakon svega što se desilo u SuperSport HNL-u u protekla dva kola, morao je reagovati Bruno Marić, predsjednik komisije za sudije i suđenje.

On je odlučio sazvati press konferenciju kako bi objasnio šta se sve desilo.

"Po prvi put na ovaj način komisija nogometnih sudaca izlazi u javnost ovom konferencijom. Mogao bih mnogo stvari govoriti, ali mislim da je najbolje da psotavite pitanja i da objasnim sve što vas zanima. Jučerašnja utakmica koja je izazvala veliki interes hrvatske sportske javnosti je bila intrigantna, međutim komisija je izanalizirala situacije i ja ću vam danas prezentirati stavove na temu odluka koje su se pojavljivale. Nismo zadovoljni što dolazimo pred vas i objašnjavamo odluke, ali transparentnost je važna. Molim medije da spuste loptu i da se izvještva ono što je istina i ono što je pravo. Suđenje u našoj ligi u posljednje vrijeme je vrlo kvalitetno i naši suci u principu obavljaju posao vrlo kvalitetno. ", rekao je Marić u uvodu.

Prva situacija Osijek - Dinamo?

"Napomenut ću činjenicu da u takvim situacijama je očekivano da sudija na terenu donese ispravnu odluku. Ovdje se radi o kaznenom udarcu kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. VAR soba je opravdano intervenisala i pozvala sudiju kako bi pogledao događaj i ispravno dosudio penal. Igranje rukom se desilo unutar kaznenom prostoru i činjenica je da je i crta dio šesnaesterca."

Oglasi

Zatim je pušten i zvuk razgovora sudija, te fotografije na kojima se vidi da je igranje rukom bilo unutar kaznenog prostora.

Pobjedonosni pogodak odnosno drugi penal za Dinamo?

"Svi ste vidjeli snimak tog penala. Ono što bih rekao je da mislim da je potpuno jasno da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač je prije došao do lopte prije odbrambenog i onda ga je ovaj udario i po listu i po butini. Sudija na terenu je trebao donijetu tu odluku, ali VAR soba je napravila analizu. Trajalo je jako dugo, a to je činjenica da se dogodilo potencijalni ofsajd, ali je ofsajd bio toliko "tanak" da se moralo sve mjeriti. Ključna stvar je tačna i ispravna odluka. Iz onog što je meni dostupno i vidljivo je nedvojbeno da je donesena dobra odluka. Obje situacije su bile ispravne odluke u konačnici, ali nam je žao što sudija na terenu nije donio te odluke."

Zebec dugo nije sudio dugo, kako je dobio tako važnu utakmicu?

"Kolega Zebec je imao životnu borbu, tešku operaciju srca i zbog toga nije sudio. To da je bio kažnjen apsolutno nije tačno."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Situacija na utakmici između Hajduka i Istre, prije pobjedničkog gola, ali i nokauta Ercega.

"Te dvije situacije smo analizirali i odluka je nedvojbena da se radi o ispravno postignutom golu. Igrač se nalazi na svom dijelu terena. Pomoćnik je apsolutno u crti i donio je sjajnu odluku. Kada je u pitanju odluka o žutom kartonu nakon brutalnog udaranja je pogrešna. Trebao je dodijeliti crveni karton. Ispravna odluka je isključenje. On taj udarac nije mogao vidjeti jer je bio pokriven, ali morala je reagovati VAR soba. Grubo je dakle pogriješila VAR soba."

Top Komentari

vedin
Za Marica se zna da je stari Dinamov sudija. Koliko je stručan može se vidjeti kroz njegova objašnjenja. Kod prvog penala se ne gleda gdje igrač stoji već gdje se nalazi ruka. Kod drugog penala nije bitno je li protivnicki igrač prvi došao do lopte već je li istu kontrolirao!
0 2
lalinjo
Jedini je ovdje ostecen Dinamo,sta je sa laktom u glavu i nedosudjenim penalom na Špikiću,2 penala cista ko kuca,i neka ih je sve ovako poklopio,smradovi i njihove teorije zavjere,sami sebe pobijedili.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti