(AP Photo/Hassan Ammar)

Hrvatski bokser ima veliku priliku

Filip Hrgović bi u Kini mogao napasti pojas prvaka svijeta protiv poznatog lica

Midhat Šljivak

Tyson Fury mogao bi ostati bez WBC pojasa prvaka svijeta teške kategorije. Razlog je neaktivnost i činjenica da nije zainteresovan za odbranu titule, pa bi organizacija uskoro mogla djelovati, oduzeti mu pojas za kojeg bi se potom u Kini borili Zhilei Zhang i Hrvat Filip Hrgović.

WBC prvak svijeta teške kategorije Filip Hrgović nema namjeru da brani pojas. Umjesto odbrane titule on je odabrao meč s MMA zvijezdom Francisom Ngannouom i po svemu sudeći nema namjeru da brani pojas.

To će vjerovatno značiti oduzimanje titule, a ta situacija otvorila bi fenomenalnu mogućnost za hrvatskog boksera Filipa Hrgovića.

Iako je 31-godišnji teškaš trenutno prvi izazivač Oleksandera Usyka, koji drži ostale pojaseve, WBC bi mogao organizovati borbu između El Animala i Kineza Zhilei Zhanga za upražnjenu titulu.

Ova borba bi se održala u Kini i ujedno bi to bio revanš iz 2022. godine kada je Hrgović, po mnogima kontroverznom odlukom, savladao Zhanga jednoglasnom odlukom nakon 12 rundi borbe.

Hrgović je trenutno vlasnik IBF internacionalne titule i prvi je izazivač Oleksanderu Usyku, dok je Zhang privremeni WBO prvak svijeta.

Hrvatski bokser u karijeri je odradio 16 borbi. Njegov učinak je perfektan (16-0), a 13 borbi je završio nokautom.

S druge strane Zhang ima omjer od 26 pobjeda, jednog poraza i jednog neriješenog meča.

Pored Hrgovića nije izašao kao pobjednik iz duela s Jerryjem Forrestom u borbi koja je bodovana neriješeno.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.