Tyson Fury razočarao navijače i odabrao Kineza za novog rivala
Kineski bokser je nedavno šokirao svijet i tehničkim nokautom je pobijedio Joea Joycea (Foto: EPA)

Zhilei Zhang novi izazivač

Tyson Fury razočarao navijače i odabrao Kineza za novog rivala

M. Šljivak

WBC šampion svijeta teške kategorije Tyson Fury branit će pojas prvaka u julu ove godine protiv 40-godišnjek kineskog boksera Zhilei Zhang. Dogovor je blizu realizacije i uskoro će zvanično biti potvrđen datum.

Tyson Fury odabrao je novog rivala za odbranu WBC titule prvaka teške kategorije. To će biti 40-godišnji kineski bokser Zhilei Zhang. Meč će se održati u julu ove godine, a uskoro će biti zvanično potvrđen datum.

Fury je posljednji meč odradio u decembru prošle godine kada je lagano pobijedio Dereka Chisoru. Potom je ušao u pregovore s Oleksanderom Usykom za borbu u kojoj bi se odlučio apsolutni prvak svijeta, ali do dogovora nije došlo.

Kralj Cigana je tražio previše. Postavio je uslove koje apsolutno niko na svijetu ne bi prihvatio i na kraju od borbe nije bilo ništa. Mnogi ljubitelji i poznavaoci boksa tvrde da je na ovaj način šampion pobjegao od čudesnog Ukrajinca.

Saudijska Arabija planira taj mač osigurati za decembar ove godine. Furyju su ponudili 100 miliona dolara, a Usyku 50, no prije eventualne organizacije te borbe Britanac će u ring sa Kinezom.

40-godišnji bokser visok je 198 centimetara. Srebreni je s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, a u profesionalnoj karijeri ima 25 pobjeda, jedan poraz i jedan neriješen meč.

Oglasi

Jedini čovjek koji ga je pobijedio je sjajni hrvatski bokser Filip Hrgović. Ipak, to nije sputalo ovog iskusnog boksera koji je šokirao svijet boksa nedavnom pobjedom nad već viđenim izazivačem za pojas, Britancem Joeom Joyceom.

Sada će imati priliku da se bori i za titulu prvaka svijeta. Zhilei Zhang ima gabarite da se nosi s Furyjem, ali šampion će svakako ponovo biti apsolutni favorit za pobjedu.

Tyson Fury je u kariri odradio 34 borbe. Ima učinak od 33 pobjede i jednog neriješenog rezultata, a to je bio meč za pamćenje i prvi obračun protiv Deontaya Wildera 2018. godine.

Fanovi boksa nisu sigurno zadovoljni činjenicom da je Fury ponovo odabrao meč u kojem je ozbiljan favorit za pobjedu ispred potencijalnog meča u kojem bi mogao postati krunisani kralj teške kategorije.

Svi se nadaju da bi do borbe ipak moglo doći ili barem da se nađe u ringu i s Anthonyjem Joshuom s kojim je također imao neuspješne pregovore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi