Dobra utakmica, isti sastav, pa debakl

Ne učimo na greškama - Savo Milošević sinoć je ponovio kardinalnu pogrešku Faruka Hadžibegića · Komentar

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je odigrala najjadniju utakmicu u historiji i izgubila 0:5 od Portugala na domaćem terenu. Sreća je da su gosti pustili papučicu gasa u drugom poluvremenu, inače ko zna šta bi bilo. Prije utakmice u atmosferi se osjećao optimizam da možemo do pobjede protiv Portugala i ostanka u igri za direktan plasman na EURO, ali Savo Milošević je ponovio grešku Faruka Hadžibegića s početka kvalifikacija i spasa nam protiv furioznog Portugala nije bilo.

Debi Save Miloševića na klupi naše reprezentacije prošao je poprilično dobro. U Vaduzu smo igrali protiv slabašnog Lihtenštajna i slavili s 0:2, ali ono što je radovalo mnogo više od rezultata jeste pristup utakmici, te želja i volja igrača koji su igrali za gol više do samog kraja utakmice.

Nakon meča u Vaduzu, iako Lihtenštajn nije nikakvo mjerilo, mnogi su s optimizmom čekali utakmicu protiv Portugala upravo zbog tog pristupa, na čemu treba skinuti kapu Savi Miloševiću. Bio je to ogroman "update" u odnosu na njegova dva ovogodišnja prethodnika.

Međutim, sinoć oko 19:30 kada su sastavi bili poznati, obznanjeno je da na teren ide sljedećih 11 igrača: Šehić, Hadžikadunić, Barišić, Dedić, Kolašinac, Cimirot, Pjanić, Rahmanović, Demirović, Stevanović, Džeko.

Svima je odmah za oko zapalo da je to identičan sastav koji je počeo utakmicu u Vaduzu tri dana ranije. Već nakon 23 minute igre slutilo je na debakl, bilo je 0:3 za Portugalce i bez lažne skromnosti treba konstatovati da je sinoć naša selekcija odigrala zaista najjadniju utakmicu u historiji, te upisala najteži zvanični poraz, te izjednačila i najteži u historiji uopšte, kada smo u prijateljskoj utakmici istim rezultatom krajem 20. vijeka izgubili od Argentine.

Nakon utakmice na press konferenciji selektor Savo Milošević konstatovao je da nemamo snage za dva dobra meča u tri dana. Međutim, to je trebao znati ranije. Ponovio je istu grešku koju je napravio Faruk Hadžibegić na startu kvalifikacija.

Naime, u prvom kolu Bosna i Hercegovina je na Bilinom polju dočekala Island. Ekipa u sastavu Šehić, Ahmedhodžić, Miličević, Saničanin, Dedić, Gazibegović, Tahirović, Hadžiahmetović, Krunić, Demirović, Prevljak počela je i odigrala dobar meč protiv Islanda, te na krilima Dedića i Krunića slavila s 3:0.

Tri dana kasnije gostovali smo kod Slovačke. Uvjeren je selektor Hadžibegić bio da isti tim može iznijeti i to vruće gostovanje, ali se prevario. Izgledali smo zaista očajno, tromo, letargično i bezidejno, te upisali poraz od 2:0.

Ono što svakako treba spomenuti jeste i to da su protivnici, Portugal i Slovačka, u odnosu na mečeve tri dana ranije koje su igrali promijenili po nekoliko igrača, te izgledali dosta svježije i superiornije na terenu. 

Portugal je protiv Slovačke 13. oktobra igrao u sastavu: Costa, Dalot, Dias, Antonio, Cancelo, Fernandes, Palhinha, Silva, Ronaldo, Ramos, Leao.

Sinoć je na travnjak Bilinog polja istrčao s četiri izmjene. Antonio, Palhinha, Silva i Ramos su ostali na klupi, a igrali su Inacio, Pereira, Otavio i Joao Felix.

Slovačka je u prvom kolu remizirala protiv Luksemburga s početnim sastavom: Dubravka, Pekarik, Gyomber, Satka, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda, Suslov, Polievka, Haraslin.

Samo dvije izmjene tri dana kasnije protiv nas bile su im dovoljne da izgledaju potpuno nadmoćno. Vavro i Mak zamijenili su Satku i Suslova što je protiv umorne selekcije BiH bilo sasvim dovoljno ne samo za pobjedu, nego i potpunu nadmoć na terenu.

Upravo su ove dvije utakmice, sinoć protiv Portugala i u martu protiv Slovačke, igrom bile naše najlošije u ovim kvalifikacijama. Obje imaju zajednički sadržilac - identičan sastav nakon dobre igre i pobjede tri dana ranije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ako su ovo već pripreme za mart i utakmice baraža, nadamo se da će selektor i naš stručni štab izvući pouke iz sada već ponovljene greške, te da u finalnoj utakmici baraža, ako do nje dođemo, neće poslati identičan sastav na teren koji bude igrao polufinalni meč. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.