Zrinjski je igrao na nulu i nije izdržao - penal u 59. minuti donio je AZ Alkmaaru tri boda.

Novi poraz Zrinjskog u Konferencijskoj ligi

Penal koštao Zrinjski protiv AZ Alkmaara, Plemići meč završili bez udarca u okvir gola

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

U okviru 5. kola Konferencijske lige večeras su se u Nizozemskoj sastali AZ Alkmaar i Zrinjski. Konačan rezultat glasio je 1:0.

Prva šansa za AZ Alkmaar u šestoj minuti. Mihailović je šutirao iz dobre pozicije, no blokira Bilbija i ide ta lopta u korner. Četiri minute kasnije prvi udarac u okvir gola. Pavlidis je šutirao glavom, Marić sigurno hvata loptu.

Šansa za Zrinjski u 12. minuti. Ćorluka u prodoru, oštro centrira, a Ryan interveniše tik ispred Ivančića.

Igrala se 22. minuta kada smo vidjeli najzanimljiviji momenat u prvom dijelu. Malekinušić je blokirao jedan udarac domaćih, lopta mu se od noge odbila u ruku i dosuđen je korner. Nakon pregledavanja VAR-a, odlučeno je da nema penala za AZ i ostalo se pri odluci da se domaćinu dodijeli udarac iz ugla.

Prinudna izmjena kod domaćih 20 minuta kasnije. Portugalac Penetra umjesto povrijeđenog Bazoera koji je nastradao u jednom duelu s Bilbijom u kojem je ujedno napravio i faul nad napadačem Zrinjskog.

Do odlaska na odmor vidjeli smo još dva pokušaja Pavlidisa. Jednom mu je Marić uhvatio loptu nakon udarca glavom, a jednom je šutirao lijevom nogom pored gola Mostaraca.

Drugo poluvrijeme otvoreno je pokušajem Sugaware iz slobodnog udarca preko gola, a onda penal za AZ. Zlomislić je pogriješio, Pavlidis je išao jedan na jedan s Marićem, da bi ga Ćuže blago zakačio u trku i sviran je penal kojeg je Pavlidis vrlo sigurno pretvorio u pogodak.

Zrinjski je u nastavku utakmice ostao bez Senića. On je na nosilima iznesen s terena i vidjet ćemo koliko je ozbiljna njegova povreda. Umjesto njega ušao je Kiš. 

Nevjerovatni Marić u 71. minuti se istakao s dvije sjajne odbrane. Prvo brani udarac Mihailovića s desetak metara, da bi onda odbranio udarac Pavlidisa sa svega dva-tri metra. Sviran je ofsajd Pavlidisu svakako, pa se njegov gol ne bi ni važio. 

Igrala se 80. minuta kada je konačno zaprijetio Zrinjski. Ćorluka je centrirao, direktno u okvir je išao taj ubačaj, no Ryan interveniše. Nakon kornera - ništa. 

Jedini pokušaj koji je Zrinjski imao bio je u 88. minuti. Rezervista Sabljić je pokušao, ali van okvira gola. 

Zrinjski rezultatski niko nije deklasirao. Možemo biti ponosni na dosadašnja izdanja bh. prvaka u Konferencijskoj ligi. 

Svemu ovome dodajmo da se od 21 sat u istoj grupi još sastaju Aston Villa i varšavska Legia.

U šestom kolu Zrinjski će ugostiti Aston Villu, dok će AZ u goste Legiji. Zrinjski je nakon večerašnje utakmice ostao bez šansi za plasman dalje, dok AZ-u za evropsko proljeće treba pobjeda od dva gola razlike u Poljskoj, ali samo ukoliko Aston Villa slavi večeras protiv Legije. Ako bude remi, AZ je ispao, a ako Legia slavi, trebat će im trijumf i trijumf Zrinjskog nad Aston Villom. Te utakmice igraju se 14. decembra. 

Konferencijska liga, grupa E, 5. kolo:

AZ Alkmaar - HŠK Zrinjski 1:0 (Pavlidis 59' (P))

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

AZ Alkmaar: Ryan; Sugawara, Bazoer, Martins Indi, Wolfe; Clasie, Mihailović, Dantas; Poku, Van Bommel, Pavlidis.

HŠK Zrinjski: Marić; Radić, Senić, Ćorluka, Malekinušić; Ivančić, Zlomislić, Bradarić; Ćuže, Hrvanović, Bilbija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.