Todibo je za siću došao u Barceloni, ali Katalonci su brzo procijenili da nije dovoljno dobar za njih. (Foto: Instagram)

Barcelona ga smatrala nebitnim, sada vrijedi 60 miliona eura i odlazi u najjaču ligu na svijetu

Edmir Škorić

U Barceloni mu nisu previše vjerovali, pa su ga olako pustili, a danas vrijedi oko 60 miliona eura i smiješi mu se veliki transfer na ljeto.

Lijevi bek Jean-Clair Todibo impresionirao je sve svojim igrama za Nicu prošle sezone, u koju je stigao iz Barcelone, koja u njemu nije vidjela dovoljno kvalitetnog igrača za svoj tim.

Katalonci su ga 2019. godine kupili od Toulousea za milion eura, a dvije godine kasnije prodali su ga u Francusku Nici za 8,5 miliona eura, ne misleći da će ubrzo da se preporodi i da postane vrhunski defanzivac.

Katalonski gigant će zaraditi i od narednog transfera zbog klauzule u njegovom ugovoru, odnosno dobit će 20 posto sredstava koje će sljedeći klub platiti za francuskog reprezentativca.

Vjeruje se da su engelski timovi zagrijani za Todiba i da žele da ga dovedu na ljeto. U prvom planu su Manchester United i Chelsea, govori se i o Tottenhamu, a Nica očekuje da zaradi najmanje 60 miliona eura.

Ovaj 24-godišnji fudbaler je prethodno igrao za Benficu i Schalke, a ove sezone ima 14 nastupa u Ligi 1 i jedan pogodak.

Bivši trener ga tjerao da prekine ramazanski post

Interesantno je da je Todbio bio svjedok u suđenju protiv bivšeg trenera Nice i PSG-a Christophea Galtiera. Prema tvrdnjama, Galtier ga je, dok su obojica bili u Nici, nazvao selefistom i ekstremistom, te ga navodno pritiskao da prekine ramazanski post.

Kontaktirani od strane L'Equipea, advokati Christophea Galtiera dali su do znanja da je trener "odlučan" i "konačno čeka ovu javnu i kontradiktornu raspravu u kojoj će pokazati da očito nikada nikoga nije diskriminirao ili maltretirao. Cijela njegova profesionalna karijera, njegova reputacija svjedoči o njegovoj besprijekornoj osobnosti."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Todbio svjedoči protiv bivšeg trenera, a on je samo jedan od nekolicine fudbalera koji su u Nici imali užasan tretman od strane Galtiera koji je očito mrzio osobe druge vjere i druge boje kože, ali to tek treba da se dokaže na sudu.

Kada govorimo o Todibu, on definitivno može da bude važan fudbaler u bilo kojem timu, a bit će interesantno za koji će se engleski klub na kraju odlučiti i kako će se uklopiti u ligu poput Premier lige, gdje do sada nije imao priliku da igra.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.