Sjeverna Makedonija završila nastup na Evropskom prvenstvu, Srbija ostala s malim šansama.

Makedonci idu kući

Totalni krah: Još jedna ex-Yu reprezentacija završila nastup na EP, Srbija na konopcima!

Eldar Ganibegović

Evropsko prvenstvo u rukometu završeno je za još jednu reprezentaciju s ovih prostora. Sjeverna Makedonija nakon večerašnjeg poraza pakuje kofere, dok Srbija živi na konopcima.

U okviru 2. kola Evropskog prvenstva u rukometu Srbija je večeras poražena od Mađarske rezultatom 27:28. To znači da Srbija šanse za prolaz dalje više nema.

Srbija je golom otvorila meč i bila bolja dok Mađarska nije izjednačila na 7:7. Otišli su Mađari u dva navrata na +3 u prvom dijelu, a na odmor se odlazi pri rezultatu 13:14 za Mađarsku.

Međutim, igra Srbije se slomila u drugom dijelu. Posljednji aktivan rezultat koji je Srbija imala bio je 18:18, nakon čega je uslijedio pad u igri što je Mađarska iskoristila i stigla do pobjede.

Srbija se kasno probudila. U 60. minuti stigla je na -1, no to je već bilo prekasno da se bilo šta napravi i izbori makar remi. 

Banhidi je predvodio Mađarsku s osam pogodaka. Što se Srbije tiče, Borzas je bio najefikasniji s pet. 

Ranije danas u ovoj grupi Island je rezultatom 31:30 bio bolji od Crne Gore. Tako je Mađarska obezbijedila prolazak dalje, a Srbiji će u posljednjem kolu trebati pobjeda protiv Crne Gore i poraz Islanda od Mađarske, kako bi gol razlika odlučivala o putniku dalje između Srbije i Islanda.

Sjeverna Makedonija izgubila sve šanse

Njemačka dotukla Makedonce. 

Uvjerljiv trijumf je domaća Njemačka slavila protiv Sjeverne Makedonije. Bilo je 36:24 što znači da Makedonci više nemaju šanse da prođu dalje.

Od samog starta se Njemačka nametnula kao bolji protivnik. Jedini aktivan rezultat nakon 0:0 za Makedonce je bio 1:1.

Nijemci su tokom provg dijela u jednom momentu imali i +7 (19:6), a na odmor odlaze pri prednosti 18:13.

U drugom dijelu Njemačka je samo povećavala i održavala vodstvo, te upisala siguran trijumf.

Prvo ime susreta bio je Knorr s devet pogodaka. Kod Makedonaca se istakao Kosteski sa šest. 

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Njemačka je tako osigurala prolaz dalje s dvije pobjede. Ranije danas u ovoj grupi remizirali su Švicarska i Francuska i Švicarskoj će trebati trijumf protiv Sjeverne Makedonije u posljednjem kolu, uz pobjedu Njemačke nad Francuskom kako bi gol razlika odlučivala.

Podsjetimo, ranije danas je porazom od Islanda EURO završila i Crna Gora, dok sutra protiv Gruzije nastup nakon dva poraza završava i Bosna i Hercegovina. Slovenija je tako jedina selekcija iz ex-Yu koja je do sada osigurala prolaz dalje. Hrvatskoj će trebati trijumf nad Rumunijom za siguran prolaz, dok Srbiji treba malo čudo. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.