Skandal na Euru: Pobuna reprezentacije sa "ex-yu" prostora, dosta im je njemačkog ponižavanja!

Uključili se i političari

Skandal na Euru: Pobuna reprezentacije sa "ex-yu" prostora, dosta im je njemačkog ponižavanja!

Admin Čaušević

Prvi skandal zabilježen je na Evropskom prvenstvu u rukometu koje se održava u Njemačkoj. Pobunu je zbog šteta koja im se nanosi digla reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije. Nezadovoljni svim dešavanjima u cijeli slučaj uključili su se i političari.

Praktično svaka bivša članica Jugoslavije učestvuje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a prvi i jedini koji su izrazili nezadovoljstvo su Makedonci. 

Naime, Makedonci se osjećaju uvrijeđenim i poniženim zbog izvještavanja od strane njemačkih medija kada se spominje njihova selekcija.

Kao što je poznato nakon dugogodišnjeg spora sa Grčkom, FYOT Makedonija je promijenila naziv u Sjeverna Makedonija, ali su nacionalnost i jezik ostali makedonski.

I to je ono što im najviše smeta jer njemački mediji poput RTL-a koriste termina Sjeverni Makedonci, a ne samo Makedonci, dok se za jezik koristi termin sjevernomakedonski.

Oglasi

Upravo iz tog razloga su makedonski konzul u Njemačkoj i predsjednik konzulata za intergracije poslali oštar protest njemačkim medijima.

Zatražili su da se ubuduće prilikom izvještavanja o reprezentaciji Sjeverne Makeodnije isključivo koristi termin "makedonski".

Također su pozvali sve ostale Makedonce koji žive i rade u Njemačkoj da urade isto kako bi se zaustavila upotreba, za Makedonce nepoželjnog pridjeva, sjevernomakedonski.

Podsjećanja radi, Makedonci su u prvom kolu izgubili od Francuske, dok u drugom kolu turnira večeras igraju protiv Njemačke. 

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Prilikom žrijeba Makedonci nisu imali sreće pošto su završili u grupi sa favoritima za samu završnicu, Njemačkom i Francuskom te im je potrebno čudo da prođu u drugu grupnu fazu.

Kako sada stvari stoje vrlo je vjerovatno da će se izabranici Kirila Lazarova "potući" za utješno treće mjesto sa reprezentacijom Švicarske.

Top Komentari

Drakula
ZIVILA NJEMACKA ALI NACISTICKA! ZIVIO HITLER!
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti