Odličan posao Plemića

Igranje u Evropi čini svoje: Zrinjski ostvario najveći transfer u historiji kluba

Admin Čaušević

Do unazad tri godine prava rijekost su bili izlazni transferi za Zrinjski. I kada bi to bio slučaj uglavnom bi se radilo o minornim iznosima, baš kao što je slučaj kod većine klubova iz Premijer lige BiH.

Teško da je ijedan klub iz BiH napravio takav iskorak na svim poljima u posljednje tri godine kao što je to slučaj za Zrinjskim. Nakon osvojenih trofeja u domaćim takmičenjima stigao je plasman u grupnu fazu Konferencijske lige.

Igranje na velikoj sceni donosi mnoge benefite. Diže klupsku popularnost, garantuje zaradu od UEFA-e te otvara igračima mogućnost da ostvare dobar transfer jer su zapaženiji nego inače.

Koliko Zrinjski nije imao sreće da završi u grupi sa AZ Alkmaarom i Aston Villom, toliko i jeste pošto su njihove utakmice gledali brojni skauti te su pojedini njihovi igrači završili pod lupom.

Prvi koji je uspio ostvariti upećatljiv transfer je Stipe Radić. Svega šest mjeseci u Mostaru i nekoliko odličnih nastupa mu je bilo dovoljno da ponovo napusti Balkan.

Ovaj 23-godišnjak karijeru nastavlja u danskom Viborgu. Službene potvrde da je posao završen stigle su u utorak u popodnevnim satima.

Za 550.000 eura Radić je napustio Zrinjski što je iz finanskog ugla gledanja najveći izlazni transfer u historiji Plemića. O svemu je pisao i čuveni transfer guru Fabrizio Romano.

Stipe Radić HŠK Zrinjski Pozicija: DF

Statistika

14 nastupa
13 kao starter
1 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
0 golova

Zrinjski će novac podijeliti sa Radićevim prethodnim klubom, Fortunom Sittard te će aktuelnom prvaku BiH pripasti cifra između 250.000 i 300.000 eura.

Plasman Zrinjskog u Konferencijsku ligu te transfer Radića su najbolji primjer i ostalim klubovima iz BiH koliko je zapravo važno igrati na velikoj sceni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prethodnih godina su također poslije zapaženih igara u kvalifikacijama za Evropu inostrane transfer iz Zrinjskog ostvarili još Igor Savić (u međuvremenu se vratio) i Ivan Bašić (Orenburg).

Mostarci u svojim redovima svakako imaju još niz zanimljivih igrača za inostrane klubove, ali teško je vjerovati da će ove zime bilo kod od njih napustiti klub.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.