FOTO: Twitter

Slike u koje je teško povjerovati

Tužne slike kultnog mjesta gdje su se takmičili velikani: Danas podsjeća na horor filmove

Haris Zilić

Skijaški letovi jedna su od najtraktivnijh sportskih disciplina, a ovaj sport pun uzbuđenja i adrenalina privuče dosta publike. Moderno doba u ski-letovima omogućilo je rekonstrukciju letaonica pa tako vidimo letove i do 250 metara.

U svijetu imamo pet popularnih leatonica. Najveće su Vikersund i Planica, zatim idu Kulm i Oberstdorf. Naravno, Planica je i "majka" ski-letova gdje se redovno spušta zavjesa na kraju sezone koncem mjeseca marta.

Peta letaonica koja je poznata je popularni Čertak u češkom Harrachovu koja je do 2014. godine bila domaćin velikih takmičenja.

Na pomenutoj letaonici je održano Svjetsko prvenstvo 2014. godine i to je bio posljednji veliki događaj u Harrachovu. Prije toga se održavao Svjetski kup, kao i još tri Svjetska prvenstva 1983., 1992. i 2022. godine.

Nakon pomenute 2014. godine, sve je stalo u Harrachovu.

Odlaskom u penziju Jakuba Jande, Jana Mautre, Jirija Parme i ostalih velikana češkog skakanja, pao je i interes za ovaj sport. Česi danas imaju smao iskusnog Romana Koudelku od ozbiljnih skakača.

Pad u ovom sportu osjetio je i Harachov, tako da je Čertak prepušten sam sebi, a današnje slike izgledaju zastrašujuće.

FOTO - Tripasvidor: Današnje slike kompleksa u Harrachovu izgledaju tužno

Letaonica više podsjeća na neka mjesta iz horor filmova nego li na kultno sportsko borilište. Velike zarasline, okolna šuma, stare daske na mostu i u kabinama. Tu su i neispravni liftovi, kao i stari semafor koji nije u funkciji.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike ovog borilišta i prikazano je kako izgleda početkom 2024. godine, tačno deset godina nakon Svjetskog prvenstva,

U Harrachovu nisu imali ambicije za rekonstrukcijom skakaonice, tako da je sve danas tužna slika jednog kultnog mjesta.

Česi bez reakcije

Ono što boli sve ljubitelje ovog sporta je podatak da u Skijaškom savezu Češke nisu ni pomišljali na obnovu ove letaonice. Nema sumnje da bi nova moderna letaonica u Harrachovu možda i privukla mlađe generacije koje bi sutra branile boje Češke u Svjetskom kupu.

Češka je zahvaljujući Harachovu imala i sjajne letače, tu je bio pokojni Antonin Hajek, zatim i Borek Sedlak koji je danas među vodećim ljudima u Svjetskom kupu u organizacionom odboru.

Ni Sedlakov uticaj puno ne pomaže Česima i pitanje je šta će biti s Harrachovom u narednim godinama?

Pisale su se i peticije za bonovu za novo buđenje ski-skokova u Češkoj, ali sve je ostalo na papiru.

Pored Harrachova Češka ima i sjajan kompleks za ski-skokove u Liberecu, ali ni tu se ne daje puno pažnje.

Nekad su bili ozbiljna nacija u ski-skokovima, a Česi su dopustili da im danas propada jedan od simbola, legendarni Čertak.

Čertak imao jedno renoviranje

Letaonica u Harrachovu otvorena je 1980. godine, a imala je samo jedno renoviranje 1992. godine.

Aktuelni rekord drže Matti Hautemaeki i Thomas Morgenstern koji su skočili 214.5 metara. Hatuemaeki je do uradio 2002. a Morgenstern 2008. godine.

Čertak je dana su vlasništvu kluba Jiskra Harrachov koji je također digao ruke od cijelog projekta rekonstrukcije jer nemaju podršku kakvu bi trebali u jednom ovakvom projektu pomenute rekosntrukcije.

Kapacitet Čertaka je 50.000 gledalaca, jedan je od najvećih ski kompleksa u svijetu ski-letova i ski-skokova, a i tribine danas izgledaju sablasno.

K tačka Čertaka je 185 metara što je bilo i na svim letaonicama na početku, a veličina letaonice je 205 metara.

Možda dođu neka bolja vremena za letaonicu koja je ostavila jak pečat među ljubiteljima ski-letova.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.