Senzacionalan let Timija Zajca: "Iz Austrije u Sloveniju", a onda korak do historije

Slovenci na nogama

Senzacionalan let Timija Zajca: "Iz Austrije u Sloveniju", a onda korak do historije

Haris Zilić

U austrijskom Kulmu počelo je Svjetsko prvenstvo u ski-letovima. Za razliku od jučerašnjih problema sa vjetrom, današnji dan je protekao u sjajnom nadmetanju i odrađene su prve dvije individualne serije u borbi za medalje.

Mirne snove večeras će imati Slovenac Timi Zajc koji je nakon dvije serije lider sa ukupno 435.8 bodova, 12.3 više od drugoplasiranog Stefana Krafta, a 17 više od Johan Andre Forfanga i Andreasa Wellingera.

Za vikend su na rasporedu treća i četvrta serija nakon kojih ćemo dobiti prvaka u ski-letovima, ali i osvajače medalje.

Timi Zajc je na dobrom putu da ispiše historiju ovog sporta. Naime, sjajni Slovenac bi mogao u manje od godinu dana osvojiti titulu prvaka svijeta u ski-skokovima i ski-letovima.

Zajc je prošle godine u februaru na Planici uzeto zlato na Svjetskom prvenstvu na velikoj skakaonici, a sada može uzeti i svjetsko zlato na leatonici.

Oglasi

Da će u Kulmu biti dan Zajca pokazao je na treningu kada je bez pomoći vjetra izveo senzacionalan let.

Zajc je pred glavno takmičenje letio do sjajnih 238 metara, a recimo njegov kolega iz reprezentacije Žiga Jelar je prošle godine u Kulmu postavio rekord od 247.5 metara, ali uz pomoć vjetra.

Da je vjetar bio jak u prsa, pitanje je koliko bi Zajc danas letio?

Žiri reagovao

Taj sjajan let Zajca sa treninga zabrinuo je i žiri koji je zbog sigurnosti skratio zaletiše pa smo vidjeli letove oko 230 metara u dvije glavne serije.

Oglasi

Timi Zajc je do prvog mjesta došao letovima od 228.5 i 227 metara, a najduži let dana imao je finski takmičar Niko Kytosaho koji je letio 232.5 metara.

Pored još dvije individualne serije u Kulmu ćemo ovaj vikend gledati i timsko takmičenje i također borbu za medalje.

Nakon Svjetskog prvenstva u ski-letovima nastavlja se Svjetski kup u ski-skokovima, a prvi vikend mjeseca februara najbolji ski skakači su u njemačkom Willingenu.

Kompletne rezultate prvog dana sa Svjetskog prvenstva u Kulmu možete pogledati OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti