Talentovani ofanziva oduzima broj Pogbi (AP Photo/ Massimo Pinca)

Pogba je prošlost

Juventus odabrao novu 'desetku' - Ona je od ljeta u rukama mladog genijalca

Midhat Šljivak

Torinski Juventus odabrao je novu 'desetku' za budućnost. Slavni dres s brojem 10 od naredne sezone je u rukama mladog turskog fudbalera Kenana Yildiza.

Dres Juventusa s brojem 10 su kroz historiju nosile apsolutne fudbalske legende. Naravno, najveća je Alessandro Del Piero, a tu su bili još Roberto Baggio, Michel Platini i mnoga druga velika imena.

Posljednjih nekoliko sezona on je pripadao Paulu Dybali, da bi nakon njegovog odlaska 'desetku' preuzeo Francuz Paul Pogba.

Međutim, on zbog pada na doping testu i suspenzije više nije u planovima torinskog giganta, a dres s brojem 10 ostaje upražnjen. Ne zadugo jer je rukovodstvo Stare dame već odlučilo kome će ga dati.

Od ljeta će ikonski broj nositi mladi turski fudbaler Kenan Yildiz. Ovaj 18-godišnjak uskoro će produžiti ugovor s Bianconerima do 2029. godine i kao nagradu klub mu je odlučio uručiti najslavniji mogući broj.

"Juventus je odlučio Kenanu Yildizu kao poklon uručiti dres s brojem 10. Bianconeri ovog igrača vide kao vođu za budućnost. Pregovori o novom ugovoru kreću uskoro, na stolu je plata od milion eura godišnje i potpis do 2029. godine", piše Gazzetta dello Sport.

Kenan Yildiz postiže gol za Juventus (Foto: EPA)

Mladi turski genijalac član Juventusa je postao u ljeto 2022. godine. Došao je iz Bayerna gdje je prošao sve omladinske kategorije.

Nakon kratkog perioda u mladom timu Stare dame od ove sezone dobija sve više prilike za igru kod trenera Bianconera Massimiliana Allegrija i on tu šansu maksimalno koristi.

U dosadašnjem dijelu sezone Yildiz je nastupio u ukupno 15 utakmica i postigao je tri pogotka.

Ono što radi na terenu apsolutno nikog nije ostavilo ravnodušnim. Dečko je istinski fudbalski majstor i nije nikakvo čudo što mu je Juve spreman dati ikonski broj.

Odabrao Tursku ispred Njemačke

Iako je rođen u Regensburgu i odrastao u Minhenu, Kenan Yildiz za razliku od mnogih drugih fudbalera nije želio nastupati za selekciju Njemačke već je odabrao zemlju svojih roditelja Tursku.

Talentovani fudbaler je igrao za kadetsku selekciju, potom mladu, a krajem prošle godine je debitovao za najbolji tim kod Vincenza Montelle.

Italijanski stručnjak na klupi Turske uveo ga je u igru u finišu utakmice protiv Hrvatske koja je Turcima otvorila vrata Evropskog prvenstva, zatim je u prijateljskom meču protiv svoje Njemačke zabio gol, da bi odigrao i meč s Velsom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nema dileme da ćemo Yildiza, ako ne bude povreda, gledati i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Turska je u grupi F s Portugalom, Češkom i pobjednikom baraža u kojem su Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.