Bog mu sve dao, postao sramotni alkoholičar, pa dobio neviđenu klauzulu: "To je bilo je*eno..."

Sve priznao u dokumentarnom filmu

Bog mu sve dao, postao sramotni alkoholičar, pa dobio neviđenu klauzulu: "To je bilo je*eno..."

Endin Čaušević

U prethodnih 20-tak godina u fudbalu smo vidjeli mnoge fudbaleri koji su bili iznimno talentovani, ali na kraju zbog neprimjerenog ponašanja i načina života nisu uspjeli da ostvare ni blizu onoga što im se predviđalo. No, jedno ime tu posebno odskače, a to je Nicklas Bendtner.

Kontroverznog Danca sigurno ljubitelji fudbala dobro pamte jer mu se svojevremeno predviđala velika karijera kada je još kao dijete iz omladinske škole Copenhagena stigao u londonski Arsenal.

Bendtner je u Arsenalu igrao odlično u omladinskim kategorijama i kao tinejdžer već je dobio šansu da zaigra za prvi tim. Arsene Wenger je prepoznao u njemu veliki potencijal i sam mu je predviđao veliku karijeru, ali nažalost to se nije desilo.

Glavni krivac za sve to upravo je Bendtner koji nije mogao da se kontroliše što se tiče načina života. Bendtner nije bio maksimalno posvećen fudbalu zbog čega je sa svega 32 godine okačio kopačke o klin.

Njegovu karijeru u kojoj je igrao za Arsenal, Sunderland, Juventus, Wolfsburg, Nottinhgam Fores, Rosenborg i Copenhagen obilježili su mnogi skandali zbog kojih nikada nije ispunio svoj potencijal koji je imao i ostavio neki dublji trag u svijetu fudbala.

Oglasi

Ovom 36-godišnjaku glavni problem je bio alkohol jer nije mogao da se kontroliše kada je konzumacija istog u pitanju što ga je na kraju dovelo do samog dna i skoro da je bankrotirao zbog takvog načina života.

Koliko ozbiljan problem je Bendtner imao s alkoholom pokazuje činjenica da mu je nakon Arsenala i kratke epizode u Juventusu i Wolfsburgu bilo skoro nemoguće pronaći novi klub, te je zbog toga u ugovorima imao posebnu klauzulu.

Nicklas Bendtner exits Arsenal: Denmark international ends 10-year  association with Gunners | The Independent | The Independent

Svi su znali da je Bendtner postao prava pijanica i niko ga nije htio u ekipi, a kada bi agent uspio da napravi čudo i pronađe mu klub u ugovoru je imao klauzulu koja u svijetu fudbala ranije nije viđena, a sve to je on otkrio u svom dokumentarcu.

"Siguran sam da niko nije imao klauzulu u ugovoru kao ja. To je je*eno legendarno bilo. Svakom klubu sam govorio da sam spreman za igru i da im dam sve što mogu na terenu, ali svaki put je ta klauzula bila u priči. Nekoliko puta sam odbio da potpišem takav ugovor, ali na kraju sam shvatio da nemam izlaza", rekao je Bendtner i nastavio.

Oglasi

"To je bila klauzula da ne smijem piti alkohol dok sam u tom klubu. Pored konzumiranja alkohola nisam smio ići ni na skijanje što sam također često radio. Takvu klauzulu niko nije imao".

Kada se vratio u Copenhagen u septembru 2019. godine klub je čak striktno naveo period kad ne smije piti i ići na skijanje.

"Rekli su da od potpisa ugovora do nove godine ne smijem popiti ni kap alkohola niti ići na skijanje. Pristao sam na to, kada su objavili da sam se vratio srušen je rekord kluba u prodaji dresova. Svi su željeli moj dres i to je bilo nevjerovatno, u jednom danu nikada nisu prodali toliko dresova kao kada sam se ja vratio", dodao je.

Oglasi

Međutim, Bendtnerova bajka u Copengahenu nije trajala dugo jer je samo četiri mjeseca kasnije klub saopštio da je saradnja raskinuta, a nakon toga danski napadač je objavio kraj svoje karijere.

Sammen på rød løber for første gang: Nicklas Bendtner viser sin kendte  kæreste frem | BILLED-BLADET

Iako je davao obećanja i potpisivao ugovore s klauzulama da neće piti alkohol toga se nije nikada pridržavao. Često su ga iznosili iz noćnih klubova, pravio je razne skandale i nekoliko puta prouzrokovao saobraćajne nesreće u kojima srećom niko nije stradao.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Takav stil života na kraju ga je doveo na samo dno i skoro da je bankrotirao, ali prethodnih godina uspio je malo da stane na noge. Snimljen je dokumentarac u kojem je sve iskreno ispričao, a da li se nakon svega promijenio ostaje nam da vidimo.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi