Xavi odlazi na kraju sezone, ali i ranije ako ispadne od Napolija u Ligi prvaka.

Barcelona dobija novog trenera

Xavi odlazi - Lista mogućih zamjena skraćena na Italijana, Nijemca i Španca

Eldar Ganibegović

Xavi Hernandez najavio je da će na kraju sezone odstupiti s mjesta trenera Barcelone. Mnoga imena već su se dovodila u vezu sa španskim velikanom, no čini se da je izbor sužen na tri trenera.

Čini se da će ovo biti sušna godina za Barcelonu kada se radi o trofejima. Španski Superkup i Copa del Rey su već prežaljeni, a u Primeri veće šanse za titulu ima Girona od Barcelone.

Lige prvaka što se tiče, Barcelone je daleko od favorita. Sam plasman u osminu finala gdje će igrati s Napolijem je uspjeh nakon što su dvije sezone u nizu ispadali u grupi.

Xavi Hernandez je već najavio da će na kraju sezone napustiti tim. Odmah se počelo licitirati imenima kao što su Motta, Klopp, Marquez i drugi, no čini se da je lista kandidata sužena na tri imena.

De Zerbi, Tuchel ili Alonso?

Kako prenose inostrani mediji, prvi kandidat za klupu Barcelone je Italijan Roberto de Zerbi. On s dosta uspjeha vodi engleski Brighton s kojim ove sezone igra i Evropu i neće čuditi ako uskoro napravi korak više u svojoj karijeri.

Naredni na listi je Nijemac Thomas Tuchel. S dosta uspjeha je vodio Borussiju, PSG i Chelsea, no u Bayernu mu ne ide najbolje.

Mogao bi postati prvi trener nakon dosta godina koji će s Bayernom završiti sezonu bez ijednog osvojenog trofeja. Ugovor s Bayernom ima do ljeta 2025. godine, no ako ovako nastavi teško da će zadržati posao u Minhenu.

Sljedeći na listi je i najmanje realna opcija, a to je Xabi Alonso. Španski trener nema poraza na 31 utakmici ove sezone vodeći Bayer Leverkusen.

S Apotekarima je prvi u Bundesligi s pet bodova više od Bayerna, u polufinalu je DFB-Pokala i u osmini finala Evropske lige, te je Leverkusen s njim glavni favorit za sva tri trofeja. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ultimatum za Xavija Hernandeza

Xavi Hernandez će sigurno napustiti Barcelonu, ali to bi se moglo desiti i prije kraja sezone. Naime, postavljen mu je ultimatum.

Kako su prenijeli mediji u Španiji, Xavi Hernandez će odmah postati bivši ukoliko klub ispadne u osmini finala Lige prvaka od Napolija. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.