Nakon silnih protesta DFL se povukao (Foto: EPA)

DFL odustao od plana privatizacije

Bunt navijača uspio, istinski fudbal u Njemačkoj još živi!

Midhat Šljivak

Navijači u Njemačkoj su pobijedili. Čelnici Bundeslige odustali su od ideje o ulasku investitora u klubove nakon brojnih protesta na stadionima širom ove zemlje.

Njemački navijači su u prethodnom periodu prekidali utakmice u dva najjača ranga takmičenja. Razlog je bio protest protiv plana čelnika Bundeslige (DFL) da izglasaju ulazak investitora u klubove po kojim bi jedan čovjek mogao kupiti tim, što trenutno u Njemačkoj nije moguće.

Pokušali su u DFL-u promijeniti pravilo o investitorima, odnosno da klubovi mogu postati privatno vlasništvo, ali su naišli na žestok otpor među navijačima.

Utakmice su u prethodnom periodu iz protesta redovno prekidane. Zbog toga je danas na sastanku DFL odlučio da su navijači pobijedili i da za sada od ulaska investitora neće biti ništa.

Čelnici Bundeslige oglasili su se saopštenjem i priznali su poraz.

"Čini se da nastavak procesa s obzirom na trenutna dešavanja više nije moguć", naveo je DFL na početku saopštenja i nastavlja:

"Iako postoji velika većina za ulazak privatnika u klubove i smatra ih neophodnim, njemački fudbal je na ispitu koji se ne odvija samo unutar lige između klubova, već dijelom i unutar timova, igrača, trenera, funkcionera..."

"Navijačke skupine velika su prepreka. Zbog toga je ugrožena sam igra, a tim i integritet takmičenja. Održivost ideje više se ne može garantovati s obzirom na okolnosti", saopšteno je.

U Bundesligi privatnik može posjedovati samo 49 posto vlasništva određenog kluba. Većinski vlasnici ostaju grad, navijači i drugi investitori i to se očigledno još neko vrijeme neće mijenjati.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Navijači u ovoj zemlji nisu željeli da im se u dvorištu stvaraju timovi poput PSG-a ili Manchester Cityja u kojem oni ne bi mogli ništa odlučivati i zbog toga su iz sedmice u sedmicu izazivali velike proteste.

Na kraju su odnijeli pobjedu. Bundesliga je odustala od plana o investitorima i barem za sada sve ostaje kako jeste.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.