Željezničar posljednji, Sarajevo pretposljednje

Ide vječiti derbi, a pogled na tabelu posljednjih pet kola izaziva nevjericu

Adnan Beganović

Naredno 21. kolo Wwin lige nam donosi i duel sarajevskih rivala, Željezničara i Sarajeva. Derbi se igra na Grbavici, a obje ekipe ga dočekuju u lošoj formi.

Utakmicom Široki Brijeg - Željezničar (2:0) kompletirano je 20. kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine, a u narednom nas očekuje najveći bosanskohercegovački derbi, onaj između Željezničara i Sarajeva.

Željezničar i Sarajevo će u 21. kolu Wwin lige na Grbavici odmjeriti snage. Duel je to najvećih bosanskohercegovačkih klubova, no u isto vrijeme i ekipa koje su trenutno u najlošijoj formi u ligi.

Naime, ukoliko se uzme u obzir posljednjih 5 kola onda se vječiti rivali nalaze na posljednje dvije pozicije na tabeli. Željezničar je fenjeraš sa samo osvojenim bodom, dok je Sarajevo jedanaestoplasirano sa tri osvojena boda.

Plavi s Grbavice su u posljednjih pet odigranih utakmica samo iz duela sa Zrinjskim izašlli neporaženi, odnosno na otvaranju drugog dijela sezone su odigrali 0:0 sa aktuelnim prvakom naše zemlje.

Prije te utakmice su pretprjeli poraze u duelima sa Tuzla Cityjem (3:0), Veležom (1:0 i GOŠK-om (1:0), dok su i danas poraženi od Širokog Brijega (2:0), pa su tako uz Zvijezdu 09 jedina ekipa bez osvojenog boda van svog terena.

Sarajevo i pored loše forme u borbi za Evropu

S druge strane, ni Sarajevo se ne može pohvaliti mnogo boljim rezultatima u posljednjim mečevima. Bordo tim je u posljednjih pet prvenstvenih mečeva upisao isto poraza kao i Željezničar (četiri), no za razliku od gradskih rivala, uspio je upisati i jedan trijumf.

Slavilo je Sarajevo protiv GOŠK-a rezultatom 3:0, a poraze je pretrpjelo u duelima sa Veležom (1:0), Zrinjskim (2:0), Širokim Brijegom (3:1), te Zvijezdom 09 (1:0).

Dakle, obje ekipe u derbi ulaze sa užasnim rezultatima u posljednjih pet prvenstvenih mečeva s tim da Željezničar pobjedu čeka od 13. kola kada je na Grbavici s minimalnih 1:0 savladao Slogu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, treba istaći da je Sarajevo zahvaljući dobrim rezultatima do 15. kola i dalje u borbi za Evropu, ali trenutno izabranici Simona Rožmana drže četvrto mjesto na tabeli koje ne garantuje izlazak na evropsku scenu.

Plavi s druge strane tokom cijele sezone igraju loše, pa su za razliku od vječitih rivala u borbi za goli premoijerligaški život, tako da najveći bh. derbi i pored svega navedenog ima veliki značaj. Sarajevu trebaju bodovi u borbi za Evropu, a Željezničaru u borbi za ostanak u eliti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.