Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ukoliko osvoji oba takmičenja

Slijedi li najluđi mogući rasplet? Dinamo bi naredne sezone mogao birati u kojem takmičenju da igra!

Edmir Škorić

GNK Dinamo Zagreb sinoć je na Maksimiru sa 2:0 savladao PAOK i na dobrom je putu da izbori četvrtfinale Konferencijske lige.

Dinamo je, kako sezona odmiče, sve bolji i bolji. Prethodno su izbacili Betis, sada su blizu da eliminišu i PAOK, a istovremeno su "proradili" u HNL-u i vratili se u trku za titulu.

Nije nemoguće da Dinamo ode do samog kraja i čak osvoji Konferencijsku ligu, iako postoji niz jakih timova koji se ipak ispred zagrebačkog tima smatraju favoritima za trofej, a to su Aston Villa (odigrala 0:0 s Ajaxom u prvoj utakmici), potom i Fenerbahče Edina Džeke koji je sinoć razbio belgijski Union SG u gostima s 3:0, Lille, Sporting, Atalanta...

No, sudeći po dosad prilazanom u nokaut fazi Konferencijske lige, Dinamo se ne može otpisati. Ipak, fokus je i dalje na trofej u Hrvatskoj, odnosno odbranu naslova prvaka države. Hajduk i Rijeka konačno su "zakuhali" stanje u vrhu i Modri nisu dominanti kao ranije, ali u posljednje vrijeme su najviše pokazali od sva tri rivala.

Oni najoptimističniji na Maksimiru maštaju o osvajanju i HNL-a i Konferencijske lige, a to bi dovelo do nevjerovatnog raspleta. Osvajač Konferencijske lige ima zajamčen plasman u grupnu fazu Evropske lige, dok prvak Hrvatske ide u pretkolo Lige prvaka.

Stoga je mnogima nejasno gdje bi Dinamo igrao ako bi osvojio oba takmičenja. Naime, u slučaju osvajanja ove duple krune, Dinamo bi birao u kojem od evropskih kupova će nastupati naredne sezone.

Svaki od izbora ima dobre i loše strane. Ako se odluči za Ligu prvaka, može mu se dogoditi da ulaskom u grupnu fazu osvoji desetke miliona eura, ali i da, kao ove sezone, potone sve do Konferencijske lige.

U slučaju da izabere Evropsku ligu, imao bi povlašten status u žrijebu grupa EL-a, ali bi se morao odreći mogućnosti sjajne zarade koja donosi u grupama Lige prvaka.

Bit će svakako zanimljivo pratiti Dinamo ove sezone i vidjeti gdje će na kraju završiti ekipa koju predvodi Sergej Jakirović i koja sada već ima realne šanse da ostvari jednu od najboljih sezona u historiji kluba.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Shodno tome, može i da bude obrnuto, pa da Dinamo ostane bez ičega, odnosno da ne osvoji HNL i da već u Solunu doživi debakl i ispadne iz Konferencijske lige.

Mada, svi istinski i iskreni ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u regionu trenutno želi da Dinamo ide do samog kraja i da, poput Zvezde 1991., pokaže da se na ovim prostorima itekako igra fudbal i da se ne radi o manje kvalitetnim ligama u odnosu na ostatak Evrope.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.