Moćni Dinamo
Luka Stanzl/Pixsell

PAOK je nadigran

Moćni Dinamo

Kenan Lizde

Sinoć je na Maksimiru u prvom susretu osmine finala Konferencijske Lige, Dinamo sasvim zasluženo svladao Paok rezultatom 2:0, te stekao lijepu prednost pred uzvrat u Solunu za sedan dana.

Bila je to jedna lijepa noć za navijače hrvatskog prvaka, koji su pored odličnog rezultata mogli vidjeti ekipu Dinama kako iskazuju dominaciju nad kvalitetnim protivnikom.

Ekipa je izgledala moćno, u svakom trenutku su se vidjeli organizacija i automatizmi u igri, taktička rješenja trenera Jakirovića su bila maestralna, te se vidi da ekipa sigurno prihvaća njegove ideje i zamisli.

U jučerašnjoj najavi susreta, pisali smo kako bi Dinamo ako pokaže nivo odgovornosti i motiviranosti kao u utakmici protiv Betisa, mogao ovu utakmici apsolvirati bez primljenog gola i na gostovanje u Solun otići sa prednošću. Upravo se tako i desilo, ali ni najveći optimisti nisu zamišljali da bi "Modri" mogli biti ovoliko dominantnija ekipa.

Jakirović je napravio jednu neočekivanu promjenu u sastavu, umjesto Kaneka u prvi plan je gurnuo Špikića.

Iako je Kaneko dosad bio konstantan i dobro odrađivao posao na desnom krilu, ova izmjena je donijela dodatnu širinu Dinamovom napadačkom dijelu.

Oglasi

Špikić je bio pokretljiv, vrlo često u kontaktu s loptom, ali dosta češće od Kaneka je ulazio u sredinu, čime je remetio sklad u zadnjoj liniji Paoka i samim tim oslobađao desnu stranu za ubacivanja Ristovskog, te je tako Dinamov napad dobio još kvalitetnijih rješenja prema naprijed.

Zadnja linija Dinama je večeras izgledala odlično. Nisu ulazili u bilo kakve rizike, sve situacije su rješavali što jednostavnije sa velikom dozom pozitivne odgovornosti.

Postalo je nekako uobičajeno da pohvalimo nogometnu inteligenciju i hladnokrvnost Bernauera koji je i večeras odigrao bez greške.

Odbrana je imala veliku ispomoć od strane ostatka ekipe u vidu presinga po izgubljenoj lopti, te posebno u defanzivnoj tranziciji koja postaje zaštitni znak Dinama u Euro takmičenjima.

Oglasi

Vezni red, a pogotovo dvojac Mišić - Sučić, je odigrao najbolju utakmicu ove sezone.

Mišić je vrhunski osiguravao prostor iza ofanzivnih igrača, imao vrlo tačnu i brzu primopredaju lopte, te tako dosta olakšavao cijeloj ekipi.

Sučić kao da ima stotine ovakvih utakmica u nogama, bio vrlo siguran na lopti, a pokazao je i maratonske sposobnosti.

Hoxha se u prvom poluvremenu nametnuo bekovima PAOK-a, bio je često u kontaktu s loptom, imao je uspješnih driblinga, ali nekako mu je nedostajalo šarolikosti u napadačkom opusu. Oba krila su kvalitetno duplirali bokove u fazi obrane, te su tako ograničili napadačku moć Grka.

Užitak je bio gledati kako se Dinamovi igrači po izgubljenoj lopti u punom sprintu vraćaju u odbranu, te kako protivim nema rješenja prema naprijed niti kroz svoje najjače oružje kontru i polukontru.

Oglasi

Cijela ekipa se pomjerala u skladu, vrlo odgovorno i zrelo, te se već dobrano vide konture ekipe kakvu je Jakirović zamišlja.

Dvojac Dinamovih fantazista Baturina - Petković je po ko zna koji put bio prevaga, pogotovo Petković koji je pored dva gola pokazao još puno igračkih kvaliteta.

Baturina ima potez, jak je na lopti, mada mu se konstantno dešavaju rupe u igri kada nestane na par minuta. Sigurno je da kada bi on bio češće u kontaktu s loptom između protivničkih linija, da bi Dinamo ofanzivno još mnogo bolje i opasnije djelovao.

Jakirović je još jednom oduševio, sinoć je sve radio kako treba, ekipa definitivno "svira" na njegove note. Za sve mlade trenere željne znanja, preporuka ja da još jednom pogledaju utakmicu i uvjere se kako stoji ekipa na terenu u ispravnom poimanju taktičke postavke 4-2-3-1.

Oglasi

Kako su igrali:

Nevistić : 7.0 - Iako bez naročitog posla tokom cijele utakmice, sačuvao je koncentraciju i odlično reagovao u 94. minuti.

Ristovski: 7.0 - Defanzivno po običaju sve zatvorio, ofanzivno dosta aktivniji nego inače, te time donio ekipi dodatni "push" prema naprijed. 

Perković: 6.5 - Dobro zatvorio stranu, rezerviraniji prema naprijed.

Bernauer: 7.5 - Odlična partija Francuza, jednostavan i siguran u rješenjima

Oglasi

Theophile Catherine: 7.0 - Puno dobijenih duela I u zraku i na zemlji, odlično se slaže sa Bernauerom

Mišić: 7.5 - Vrlo bitna karika u Jakirovićevoj postavci, osigurač koji je uvijek na liniji dodavanja, maestralan

Sučić: 7.5 - Najbolja utakmica za Dinamo, napreduje iz dana u dan

Špikić: 7.0 - Odradio sve ono što je trener tražio od njega, na tragu svoje stare forme

Hoxha: 6.5 - Nedostaje mu raznovrsnosti u igri, lijeva noga dosta slabija. Vrlo motoričan i koristan ekipi

Baturina: 7.5 - Kad god učestvuje u akciji, nešto se dogodi, večeras asistencija i pregršt lijepih poteza.

Petković: 8.0 - Veliki majstor, dokazan u jakim utakmicama. Igrač utakmice

Trener Jakirović: 7.5 - Odlična postavka ekipe, reakcije na dešavanja na terenu pravovremene. Ekipa prihvata njegove zamisli.

Još su igrali:

Vidović:: 6.5 - Pomogao odbrani, prema naprijed ništa konkretno.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Kaneko: 6.5 - Rastrčan i aktivan, natjerao Paokove defanzivce da spuste zadnju liniju.

Kulenović, Halilovic - Malo su igrali.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Adnanos
I opet nema Sucica u reprezentaciji.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti