Na leđima 42 godine, ali još uvijek je majstor

Fenomenalni 42-godišnjak

Iker Casillas izveo čudesnu odbranu - Čovjek je jednostavno doktor među stativama

Midhat Šljivak

Legende Porta danas su u Madridu savladale legende Reala s 1:0. Jedini gol na meču postigao je Marek Čech, no meč je obilježio Iker Casillas.

Utakmica legendi Reala i Porta u Madridu je okupila brojna velika imena s obje strane, no mnogo se više gledalo u zvijezde kraljevskog kluba.

Tu su bili Zinedine Zidane, Luis Figo, Julio Baptista, Roberto Carlos, Raul Gonzalez, Fernando Morientes s jedne, te Vitor Baia, Bruno Alves, Costinha, Diego s druge strane.

Iker Casillas je nastupio za obje ekipe. Krenuo je na golu Reala, da bi potom kratko stajao i na golu Porta.

42-godišnja golmanska ikona zaslužna je što Porto nije slavio uvjerljiviju pobjedu. Ubilježio je jednu zaista spektakularnu odbranu na kojoj bi mu pozavidjeli trenutno najbolji golmani svijeta.

Derlei se našao u šansi. Šutirao je u bliži ugao, ali Casillas izvodi savršenu odbranu. Jednom rukom je zaustavio šut protivnika i spasio je svoj tim.

Odmah je Casillas dobio čestitke svih. Prišli su mu čak i protivnici i nekada sjajni golman je pokazao da bi i u ovim godinama lagano mogao među stative.

"Smatram Real Madrid svojim domom. Ponosan sam i sretan što sam dio historije ovog prelijepog kluba", rekao je Iker Casillas nakon utakmice.

Iker je prošao sve omladinske selekcije Reala, a među stative prvog tima je stao još 1999. godine kao 18-godišnjak. Od tog trenutka je bio broj 1, osvojio je sve što je mogao i nastupio je u 725 utakmica.

Mnogi su zamjerili Realu zbog načina na koji je 2015. godine otišao iz kluba. Ni razgovarali s njim nisu o nastavku saradnje već su se okrenuli drugim opcijama.

Casillas potom odlazi u Porto. I tamo postaje prava legenda, a karijeru mu je zaustavio srčani udar kojeg je doživio tokom treninga 2020. godine i morao je da se oprosti u 38. godini života.

Španski čuvar mreže ostat će upamćen kao jedan od najboljih golmana 21. stoljeća. Tu nema nikakve dileme.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.