Španski trener Xabi Alonso ima jasan plan za budućnost (Foto: EPA)

On ima jasan plan

Ni Liverpool, a ni Bayern: Xabi Alonso donosi gospodsku odluku, pa ide na novi posao u 2025.

Midhat Šljivak

Xabi Alonso odlučio je odbiti ponudu Liverpoola, spreman je isto učiniti i s Bayernom, te ostati u Bayeru iz Leverkusena i u narednoj sezoni.

Španski stručnjak Xabi Alonso radi vrhunski posao s Bayerom iz Leverkusena. Gotovo perfektna sezona vjerovatno će se završiti historijskom titulom u Bundesligi i 42-godišnji stručnjak će zahvaljujući tome postati ikona kluba.

Posao koji radi u Leverkusenu djeluje zaista vrhunski. Xabi je pretvorio Bayer u istinsku 'kaznenu ekspediciju' koja uništava sve pred sobom i čini se nezaustavljivom.

Nije zbog toga nikakvo čudo što bi ga na svojoj klupi rado vidjeli brojni velikani. Liverpool i Bayern Minhen su se u prethodnom periodu povezivali s njim, no čini se kako će oba tima ostati praznih ruku.

Njemački mediji tvrde da je Španac već odbio ponudu Redsa da zamijeni Jurgena Kloppa i tim s Anfielda će morati potražiti druga rješenja na mjestu menadžera.

Iako Bayernu još uvijek nije rekao zvanično 'ne' očekuje se da će to učiniti veoma brzo. Konačnu odluku Xabi će saopštiti u narednim danima, ali pretpostavlja se kako će Španac donijeti odluku o ostanku na klupi Bayera.

Njegov potez bio zaista gospodski. Ostao bi na klupi 'malog tima' s kojim je ispisao historiju, Liga prvaka bila bi novi izazov i Xabi nema ništa protiv ostanka usprkos ogromnim ponudama.

Mnogi vjeruju da je njegova vjerovatna odluka o ostanku u Leverkusenu povezana s Real Madridom. Carlo Ancelotti napušta klupu Kraljeva 2025. godine i Xabi je glavni kandidat da zamijeni legendarnog Italijana.

Spreman je španski stručnjak zbog Reala sačekati još jednu godinu. U rukama bi imao nevjerovatan tim kojeg je prethodnih godina kreirao Florentino Perez i s njim na čelu bi im samo nebo bilo granica.

Ko će na klupu Bayerna?

Naredne tri sedmice će biti ključne za imenovanje novog trenera Bayerna. 'Ne' od Xabija Alonsa u Minhenu spremno čekaju i nazire se ime čovjeka koji će na klupu bavarskog giganta.

To bi trebao biti Italijan Roberto De Zerbi. U Minhenu izuzetno cijene ono što radi ovaj stručnjak i spremni su ga dovesti u svoje redove.

De Zerbi bi Bavarce koštao 10 miliona eura odštete. Također, Italijan bi doveo kompletan stručni štab sa sobom i to zahtjeva dodatne troškove.

Međutim, spremni su u Minhenu pristati na sve. Izvjesno je da Xabi Alonso neće biti taj koji će povesti bavarski klub u novu sezonu i da bi Roberto De Zerbi mogao doći na posao života.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

44-godišnji italijanski stručnjak trenutno je menadžer engleskog Brightona, a prethodno je radio u ukrajinskom Shakhtaru iz Donetska, te Sassuolu, Beneventu, Palermu i Foggiji.

Njegovi timovi igraju zaista prekrasan i izuzetno ofanzivan fudbal. Takav trener potreban je Bayernu i Italijan je za sada na vrhu liste trenera koji bi mogli na klupu najvećeg njemačkog kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.