Nažalost, očekivano

Haos na ulicama od ranog jutra, a gradski derbi igra se tek večeras

Edmir Škorić

Nekoliko sati prije početka gradskog derbija na centralnim ulicama zabilježeni su veliki navijački neredi.

Roma i Lazio igraju večeras od 18 sati na Olimpicu, ali u centru Rima već su počeli okršaji i to među navijačima dva kluba.

Već od ranih jutarnjih sati počela je da vlada napetost u Rimu, a u blizini stadiona došlo je do sukoba u kojem je učestvovalo oko stotinjak Rominih ultrasa i oko 200 ultrasa Lazija.

Policija je bila prisiljena korsititi čak i suzavac kako bi razdvojila zaraćene strane. Pripadnici policije na kraju su uhapsili 41-godišnjeg navijača Rome, a vjerovatno će biti još privođenja do početka utakmice.

Tokom policijske intervencije već su zaplijenjene kacige, palice i ostali razni predmeti koje su navijači Rome i Lazija namjeravali koristiti u međusobnom okršaju.

Na derbiju postoji vrlo visok rizik od nereda, a grad je u zoni stadiona zatvoren od sinoć. Već u prvoj utakmici bilo je problema između navijača.

Ultrasi Roma napali su Lazijale kod Ponte Milvia, ali je policija uspjela da zaustavi žestoke sukobe. Zatim su u večernjim satima ultrasi Lazija izboli dvojicu navijača Rome u pubu koji posjećuju navijači Giallorossija.

Tu je i antisemitska poruka koju su navijači Rome istakli protiv rivala Lazija noć prije derbija. Na baneru, koji visi na mostu Corso Francia, piše: "Lazio, opet u vozu", popraćen Davidovom zvijezdom. Referenca je na novi zbor Lazija na notama Annalisine pjesme, ali diskriminirajuća namjera odnosi se na vozove Židova deportiranih tokom fašizma.

Utakmice Lazija i Rome oduvijek su bile posebna priča i gotovo svaki put dolazi do obračuna, što na ulicama, što na tribinama, a ni na terenu nikada nije bilo "fer i korektno".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ovaj meč posebno je zanimljiv jer je i za domaćeg trenera Danielea De Rossija i za gostujućeg Igora Tudora debitanski kada su gradski derbiji u pitanju. De Rossi ih je kroz karijeru naravno imao puno kao igrač Rome, ali sada je ovo nešto sasvim drugo.

Vučica je peta na tabeli sa 52 boda, a Lazio sedmi sa 46 bodova. Jednima je san i dalje Liga prvaka, drugima bilo kakav izlazak u Evropu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.