Situacije je sve teža i teža

Kakav krah omiljenog velikana za "ex-yu" igrače: Ispadaju u treću ligu, prodaju stadion, gase se...

Admin Čaušević

Jedan od najpoznatijih evropskih klubova bi mogao biti ugašen u narednom periodu. Situacija je alarmantna i pitanje je da li će i prodaja stadiona biti dovoljno da se spasi tradicija duga 120 godina.

Ne tako davno Schalke 04 je imao jednu od vodećih uloga u Bundesligi. Tek 14. u njemačkoj drugoj ligi popularni Rudari sada prolaze kroz mračne trenutke.

Sa samo dva boda prednosti ispred Eintrachta iz Braunschweiga, klub iz Gelsenkirchena nema zagarantovan opstanak u Cvajti i opcija ispadanje u treću ligu je itekako moguća.

Izuzetno komplikovanoj sportskoj situaciji pridodaje se i teško materijalno stanje. Upitno je da li će i prodaja stadiona pomoći da se klub ne ugasi.

Zbog silnih dugova Schalke 04 još uvijek nema osiguranu profesionalnu licence u slučaju ispadanja u treću ligu. Ukoliko se ne obezbijedi novac ključ u bravu je jedna od opcija.

Prema pisanju njemački medija s ciljem da se spasi njemački velikan je odlučio i da proda stadiona, famoznu Veltins Arenu čija je vrijednog 90 milijuna eura.

Otvoren 2001. godine, ovaj stadion najveća je imovina njemačkog kluba do danas. Jedan od prvih stadiona sa pokretnim krovom i na neki način zaštitni simbol Rudara.

Igrači sa "ex-yu" prostora su ostavili dubok trag u ovom klubu. Zlatan Bajramović, Vedad Ibišević, Sead Kolašinac, Matija Nastasić i Mladen Krstajić su samo neki koji su nosili plavi dres.

Također, veliki broj "dijasporaca" koji žive i rade u Njemačkoj su fanovi popularnih Rudara i njihovo eventualno gašenje bi sigurno predstavljalo ozbiljan udarac za njemački fudbal.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Schalke 04 je osnovan 1904. godine. Prvaci Njemačke su bili sedam puta, uz to su u pet navrata osvojili i Kup. Od prestižnijih trofeja izdvaja se Kup UEFA osvojen 1997. godine.

U sličnoj situaciji prošle godine se nalazila berlinska Hertha, ali su u tom klubu nekako uspjeli skupiti sredstava u posljednji tren, dobili su licencu i izbjegli su gašenje.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.