Horor scenarij za jedan od najvećih njemačkih klubova - Slijedi gašenje?!

Nije gotovo, ali spas je daleko

Horor scenarij za jedan od najvećih njemačkih klubova - Slijedi gašenje?!

E. Škorić

Dani ponosa i slave odavno su zaboravljeni, ali sada su svi u misiji da se spasi što se spasiti da. No, pitanje je ima li snage i ima li nade kada je u pitanju posrnuli njemački velikan.

Samo četiri gola prednosti za sada im idu u prilog i samo bolaj gol-razlika stavila ih je izvan opasne zone. Schalke, Braunschweig i Hansa Rostok imaju po 20 bodova, na dnu je otpisani Osnabruck sa 10 bodova. Dva će tima ispasti direktno, dok će onaj 16-plasirani igrati play-off za ostanak u Cvajti.

Ispadanje u treću ligu Njemačke za druge gore nabrojane timove ne bi bilo tako tragično, ali za Schalke bi to bio potpuni kraj. Kako piše njemački novinar Robert Gherda za Sky, u pitanju je egzistencija kluba i ako ispadne u treću ligu, doći će do gašenja slavnog njemačkog kluba.

Naime, u slučaju da bude član 3. lige, novinar tvrdi da Kraljevi iz Gelsenkirchena neće dobiti licencu za takmičenje zbog nagomilanih dugova, te da bi morali da krenu od početka, iz amaterske lige, pod nešto drugačijim imenom.

Trener Karel Geraerts nema plan kako dalje. Schalkeovi fudbaleri izgledaju nezainteresovano, nemoćno, nema hemije među njima i, barem prema riječima novinara Skyja, ovaj dres Schalkea za njih je pretežak i ako se nešto ne promijeni, ispadanje i gašenje kluba izgleda kao sasvim realna opcija.

Oglasi

"Ovo mora završiti. Igračima sudbina kluba očito nije previše bitna i oni moraju da se zamijene. S njima ovaj klub ne može da se spasi", poručuje Gherda.

"Bez sumnje: u posljednjih nekoliko mjeseci i godina napravljeno je više grešaka u Schalkeu i oko njega nego što se može nabrojati, ali to nije važno u trenutnoj situaciji. Sada je važno pronaći igrače koji mogu podnijeti golem teret. Ne radi se više o izgradnji tržišne vrijednosti ili davanju vremena mladim igračima. Sve se svodi na opstanak jednog od najvećih njemačkih klubova", zaključio je.

Schalke je na 19 utakmica ostvario tek šest pobjeda, dva remija i čak 11 poraza, a u posljednja dva kola gubio je od HSV-a sa 2:0 i Kaiserslauterna sa 4:1. Za vikend će ugostiti Eintracht Braunschweig, direktnog konkurenta u borbi za opstanak i pora zbi nekadašnjeg velikana Njemačke gurnuo dodatno u propast.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Moramo imati na umu da je ovaj tim čak sedam puta bio prvak Njemačke, posljednji put dodiše davne 1958. godine, ali je u sezoni 2017/18 bio drugi iza Bayerna. Osvajao je i pet puta Kup Njemačke, Superkup Njemačke jednom, a 1997. i Kup UEFA. Dva puta je bio osvajač Intertoto kupa.

Pamtimo ovaj tim po nekim vrhunskim fudbalerima, sjajnim navijačima, nekim bundesligaškim spektakularnim mečevima, ali sve to sada nostalgično tek prođe kroz glavu njegovim navijačima, koji se spremaju za najgori scenarij, ipak čvrsto vjerujući da će ostati u 2. Bundesligi i da će opet doći dan kada će gostovati na najvažnijim i najvećim stadionima Bundeslige.

Top Komentari

limvotemirvah
Ovo ceka i naseg Zeljkana hahahaha
1 1
Bulle
Stadion, navijači kakve malo ko ima i treća liga...šteta ako se ugase.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi