3D analiza je pokazala da Čaić nije bio u ofsajdu

Analizirana je sporna situacija

VAR analiza: Velež oštećen protiv Zrinjskog, Čaiću poništen regularan pogodak!

Adnan Beganović

Vito Čaić je u jučerašnjem mostarskom derbiju postigao pogodak za Velež koji je poništen zbog nedozvoljene pozicije. No, mladi fudbaler Veleža nije bio u ofsajdu, tako je pokazala VAR analiza uz pomoć grafičke analize i 3D projekcije. 

Jedan od derbija 26. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine u Mostaru su na stadionu Pod Bijelim Brijegom odigrali Zrinjski i Velež.

Aktuelni prvak naše zemlje slavio je s minimalnih 1:0, a da je rezultat bio drugačiji, ne bi uopšte bilo nezasluženo jer su i gosti imali nekoliko izglednih prilika, te su u dva navrata pogađali okvir gola domaćina.

Postigli su gosti i pogodak na otvaranju drugog dijela. Čaić je primio jedan pas, lijepo je utrčao u šesnaesterac domnaćina i pogodio mrežu Zrinjskog.

Međutim, njegova radost je kratko trajala s obzirom da je juče ne tako dobri Irfan Peljto na asistenciju svog pomoćnika Senada Ibrišimbegovića dosudio nedozvoljenu poziciju.

I odmah je bilo jasno da se radi o doista teškoj situaciji u kojoj su centmiteri odlučivali, baš kao i kada je Velež postigao pogodak na Grbavici za tri boda. Ispostavilo se da se radilo o nedozvoljenoj poziciji.

A, da ne bismo svi zajedno čekali petak i televizijsku emisiju na kojoj se gledaju sporne situacije, SportSport.ba je uz pomoć grafičke analize i 3D animacije analizirao spornu situaciju.

Ofsajda nije bilo, Ibrišimbegović je, iako je bio dobro postavljen, napravio grešku i ispostavit će se, oštetio Velež za bod.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Istina, radi se o veoma teškoj situaciji, jednoj od onih zbog kojih se i uvodi VAR sistem, no bitno je naglasiti da UEFA i FIFA u ovakvim situacijama od sudija traže da prednost daju napadaču, odnosno da im se sugeriše da u situacijama u kojima nisu stoposto sigurni da se radi o nedozvoljenoj poziciji, zastavicu ne podižu.

Na kraju, ova situacija zapravo najbolje pokazuje od kolike će važnosti biti VAR sistem koji će se primjenjivati od naredne sezone u Wwin ligi, a do kraja aktuelne će vjerovatno biti još spornih situacija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.