U petak sjednica Disciplinske komisije, Zrinjskom prijeti oduzimanje bodova

Zbog nereda nakon meča s Veležom

U petak sjednica Disciplinske komisije, Zrinjskom prijeti oduzimanje bodova · Saznajemo

Midhat Šljivak

Jučerašnji mostarski derbi u kojem je Zrinjski s minimalnih 1:0 savladao Velež obilježili su neredi navijača domaćeg kluba.

Stadion Pod Bijelim brijegom svjedočio je još jednom derbiju, ali i neredima koje su izazvali domaći navijači.

Naime, nakon što je sudija odsvirao kraj meča, nekoliko desetina navijača domaćeg kluba preskočilo je ogradu i krenulo je prema službenim prostorijama kluba.

Tamo su se sukobili sa zaštitarima i policijskim snagama, a nakon što se sve smirilo, gostujuća "ekspedicija" je napustila stadion pod pratnjom policijskih snaga.

Ovi neredi će kako SportSport saznaje skupo koštati mostarski klub, a izvjesno je da će Zrinjski biti kažnjen novčano, ali i oduzimanjem bodova.

Oglasi

Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u članu 62. jasno govori o sankcijama u ovakvim slučajeva, a kako je Zrinjski pod uslovnom kaznom zbog navijačkih nereda izazvanih na utakmici Velež - Zrinjski odigranoj krajem novembra, aktuelnom prvaku se ne piše dobro.

"Nema tu mnogo nedoumica, imamo izjave službenih lica kao i video priloge i na osnovu toga će se odluke donijeti. Pravilnik je jasan i na osnovu njega se donose odluke", izvor blizak Savezu je istakao za SportSport.

Inače, kako neslužbeno saznajemo, sjednica Disciplinske komisije je zakazana za petak i na njoj će biti donešena odluka po ovom slučaju.

Šta kaže Pravilnik Disciplinske komisije?

Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je po tom pitanju jasan i u članu 62. navodi kakve kazne se mogu očekivati u slučaju nereda na stadionu.

Oglasi

1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, biće kažnjen:
a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje
1.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, biće kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Ako su Sarajlije za ono dobile -3 ovi bi za napad na igrace trebali bar -6 dobit
7 2
SamoZrinjski
Nadajte se talibani i mudžahedini, nije vam mjesto u Europi
3 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi