Neredi u Mostaru: Navijači utrčali na teren, Zrinjski osudio svaki vid nasilja i medije, huligane ne
Policijske snage ne dozvoljavaju navijačima da dođu do službenih prostorija kluba

Saopštenje HŠK Zrinjski

Neredi u Mostaru: Navijači utrčali na teren, Zrinjski osudio svaki vid nasilja i medije, huligane ne

Adnan Beganović

Jučerašnji mostarski derbi u kojem je Zrinjski s minimalnih 1:0 savladao Velež, imao je i svoje treće poluvrijeme u kojem su glavnu ulogu imali navijači aktuelnog prvaka naše zemlje.

Naime, nakon što je sudija odsvirao kraj meča nekoliko desetina navijača Zrinjskog je preskočilo ogradu na stadionu i utrčalo na teren, te je krenulo prema službenim prostorijama kluba u kojima su se u tim momentima nalazila službena lica utakmice i igrači oba kluba.

Tom prilikom su se sukobili sa zaštitarima i policijskim snagama, a nekih pola sata kasnije, gosti su napustili stadion pod policijskom pratnjom. Dan kasnije oglasio se i MUP HNK-a koji je istakao da je u jučerašnjim neredima oštećeno 16 policijskih vozila, a oglasili su se i iz redova HŠK Zrinjski.

U svom saopštenju za javnost Zrinjski je deklarativno osudio svaki vid nasilja, ali i medije koji su prema njihovom stavu, svoj posao odrađivali neprofesionalno i izravno i neizravno poticali nasilje.

Iz Zrinjskog su strateški propustili precizirati koji je to vid nasilja koji ih je baš danas ponukao na osudu ‘svih vidova nasilja’ i preskočio osuditi one koji su nasilje vršili, organizatora koji je dužan osigurati da do nasilja na sportskom terenu ne dođe, već je u potrazi za vanjskim neprijateljem saopštenje u najvećem dijelu posvetio medijima koji su izvještavali o onome što se dešavalo.

"HŠK Zrinjski Mostar primoran je reagirati službenim priopćenjem nakon jučer odigrane utakmice HŠK Zrinjski - FK Velež (1:0). Iako bismo trebali biti sretni i zadovoljni zbog četvrte uzastopne pobjede u prvenstvu, odnosno još jednog trijumfa u gradskom derbiju, nažalost, dužni smo izraziti žaljenje zbog događaja nakon utakmice i kao što uvijek radimo, jasno osuditi svaki oblik nasilja te nedoličnog i destruktivnog ponašanja.

Oglasi

HŠK Zrinjski također želi jasno naglasiti da će i dalje, kao i uvijek do sada, nastaviti pozivati sve dionike našeg klupskog nogometa na razum i mir, jer svako drugačije ponašanje može imati dalekosežne posljedice.

Nažalost, u danima uoči jučerašnje utakmice tog pozivanja na razum i mir itekako je nedostajalo, pogotovo od strane neodgovornih medija koji su, iako su se povišene tenzije jasno mogle osjetiti, pokazali frapantnu razinu neprofesionalnosti. Naime, umjesto da su jasno osuđivali svaki oblik nasilja, što je normalno u cijelom civiliziranom svijetu, oni su isto to nasilje zapravo izravno i neizravno poticali", izmneđu ostalog su naveli iz Zrinjskog.

No, nisu se tu zaustavili, odnosno iz redova aktuelnog prvaka bi očito željeli da utiču na uredničke politike bosanskohercegovačkih medija i uprkos tome što postoje snimci na kojima se vidi da su navijači nakon posljednjeg sudijskog zvižduka preskočili ogradu i krenuli prema službenim prostorijama, tvrde da se radi o manipultiavnom izvještavanju.

"Manjku profesionalizma svjedočimo i danas kada se opet potpuno neodgovorno i neistinito piše o jučerašnjim događajima. Smatramo vrlo manipulativnim i opasnim objaviti da su “navijači nakon posljednjeg sudačkog zvižduka preskočili ogradu i krenuli prema službenim prostorijama kluba”, jer se tako u zabludu dovodi javnost koja može pogrešno zaključiti kako su navijači utrčali u teren s ciljem da napadnu igrače gostujuće momčadi, a što definitivno ne odgovara istini", naveli su iz Zrinjskog, ali i propustili informisati javnost o onome što po njima jeste istina i tačan cilj utrčavanja navijača na teren i njihovom kretanju prema službenim prostorijama kluba.

Međutim, ako ste mislili da je to sve, onda ste se prevarili. Smeta aktuelnom prvaku Bosne i Hercegovine i to što bosanskohercegovački mediji poznaju i citiraju Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, baš kao što su to radili i u mnogim ranijim sličnim slučajevima (Sarajevo, Velež), pa pišu da Zrinjskom prijeti oduzimanje bodova.

Oglasi

"Naravno, deplasiranim smatramo i napise kako Zrinjskom prijeti oduzimanje bodova, ali od medija kojima animozitet prema našem klubu raste kako rastu i naši uspjesi, ništa drugo ne možemo niti očekivati. HŠK Zrinjski okreće se utakmici polufinala Kupa u srijedu protiv FK Sloga uz još jedan poziv svim dionicima našeg klupskog nogometa na razum i mir", navode iz Zrinjskog i vjerovatno na taj način pokušavaju uticati na članove Disciplinske komisije.

No, ukoliko se pravilnik poštovao prilikom kažnjavanja Veleža i Sarajeva, očekivano je da će se poštovati i prilikom određivanja kazne za Zrinjski, a član 62. je jasan i nedvosmislen. Zrinjski je pod uslovom zbog nereda njegovih navijača na utakmici protiv Veleža koja je odigrana krajem novembra i s obzirom da je "povratnik u djelo", doista mu prijeti kazna oduzimanja od 3 do 9 bodova.

1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, biće kažnjen:
a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje
1.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, biće kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana, navodi se u Disciplinskom pravilniku.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Sada kada sve je gotovo, zastave progutala je noć. Jedno pitanje je samo ostalo, kojim ću te zvati imenom. I svemu sad je kraj, tribina nema sjaj, od vaše grupe samo pokušaj… pozz za komsij
11 1
BosanskaSvedska
Od tolke policije gamad utrcala na stadion!
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi