FOTO: EPA

Među njima mnogo igrača sa naših prostora

Kreatori senzacije: Ko su stranci u dresu Katara?

Rukometna reprezentacija Katara ostvarila je historijski uspjeh plasmanom u finale Svjetskog prvenstva čiji su i domaćin.

Svima je već dobro poznato da u ovoj reprezentaciji igra izuzetno veliki broj rukometaša koji ne dolaze iz te zemlje. Tu je zaista veiki broj igrača sa naših prostora koji su u redovima ove azijske selekcije pronašli svoju sreću.

Iako ih mnogi nazivaju plaćenicima, treba biti iskren i reći da većina ovih igrača ne spada u rukometaše svjetske klase. Zbog toga im, zaista, treba čestitati na odličnom rezultatu.

U nastavku pogledajte sve strance u reprezentaciji prvog finaliste Svjetskog prvenstva.

Žarko Marković, Crna Gora

Najbolji rukometaš Katara dolazi iz Crne Gore. Žarko Marković je bio predvodnik svoje reprezentacije na putu do finala Svjetskog prvenstva. Ovaj 28-godišnnjak je u svojoj karijeri nastupao za Hamburg, Vezsprem, Budućnost i Metalurg a trenutno je ćlan El Jaisha, kao i većina svojih suigrača iz reprezentacije.

Danijel Šarić, Bosna i Hercegovina

O Danijelu Šariću najviše toga znamo. Ovaj 37-godišnji Dobojlija je ranije nastupao za našu reprezentaciju ali se odlučio braniti za Katar. Važi za jednog od najboljih golmana u Evropi a već duže vrijeme brani za Barcelonu. U svojoj karijeri bio je član mnogih prestižnih španskih klubova kao što su Ademar Leon i Portland San Antonio.

Bertrand Roiné, Francuska

Ovaj rukometaš dolazi iz Francuske a nastupa u Dohi. Roine ima 33 godine a svojoj karijeri igrao je za Angers, Dunkerque i Chambery.

Eldar Memišević, Bosna i Hercegovina

Eldar Memišević je još jedan Bosanac i Hercegovac koji nastupa za Katar. Rođen je 21. juna 1992. godine i igra na poziciji krila. Trenutno je član El Jaisha.

Goran Stojanović, Crna Gora

Rođen u Baru prije 37 godina. Drugi je golman reprezentacije iza Danijela Šarića a brani za, pogađajte, El Jaish.

Borja Vidal, Španija

Pivot reprezentacije Katara Borja Vidal dolazi iz Španije. Ima 33 godine i trenutno je član Al-Qiyadae.

Jovo Damjanović, Crna Gora

Mladi osamnaestogoišnji rukometaš iz Crne Gore. Jovo Damjanović je još jedan u nizu onih koji svoj rukometni hljeb zarađuju u El Jeishu, a za reprezentaciju Katara igra otkako je postao punoljetan.

Youssef Benali, Tunis

Rodom iz Tunisa. Benali ima 27 godina, igra na poziciji pivota i nastupa za Lekhwiyaju.

Selektor Valero Rivera, Španija

Za kraj, ne treba mnogo iznenaditi podatak da reprezentaciju Katara sa klupe predvodi stranac. Riječ je o Valeru Riveiri, 61-godišnjaku rođenom u Zaragozi.

Španski stručnjak je cijeu svoju profesionalnu igračku karijeru posvetio Barceloni a na klupi Katara bilježi iznenađujuće dobre rezultate i važi za pravog heroja u ovoj bogatoj azijskoj zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.