Englezi se dive čudu kojeg najavljuju Srbi: "To svijet do sada nije vidio"
Srbija je počela sa izgradnjom Nacionalnog stadiona; Foto: Kurir

Radovi su počeli

Englezi se dive čudu kojeg najavljuju Srbi: "To svijet do sada nije vidio"

Admin Čaušević

Projekat koji se sprema u Srbiji je stigao do najeminentnijih svjetskih medija. Britanci su se uveliko raspisali o građevinskom čudu koje bi kada se završi trebalo biti najmoderniji sportski objekat na Balkanu.

Srbija je prije nekoliko dana postavljanjem kamena temeljca i zvanično počela izgradnju Nacionalnog stadiona kojeg planiraju kandidovati za domaćinstvo Europa lige 2028. godine. Barem je tako najavio predsjednik te države Aleksandar Vučić.

Budući vanjski izgled Nacionalnog stadionu u Srbiji

Poznati The Sun piše da se u Srbiji gradi prvi svjestki stadion sa vrtovima, dok ništa sebičniji i divljenju nije ni Daily Mail uz naglasak da će novi stadion biti jedno od tri najljepša mjesta za igranje fudbala.

"Stadion bi trebao biti završen do 1. decembra 2026., a opisan je kao "vrtni stadion" zahvaljujući fasadi prekrivenoj zelenilom", piše The Sun.

Teren je dizajniran tako da ima četiri "prstena" obješena na sajle koji okružuju stadion i prekriveni su drvećem i grmljem kako bi pružili zeleniji izgled.

Dizajn je izradila španska arhitektonska kompanija koja je bila odgovorna za tri od osam stadiona izgrađenih u Kataru uoči Svjetskog prvenstva 2022. - uključujući Stadion 974, koji je napravljen od recikliranih transportnih kontejnera.

Oglasi

Vrtni stadion kako ga nazivaju Englezi će biti izgrađen u blizini Beograda i neće imati samo impresivan vanjski izgled, već će moći primiti i 52.000 navijača.

Okolno područje također će biti ispunjeno kioscima, restoranima, prostorima za slobodno vrijeme, tri parka, centrom za vodene sportove i golf terenima.

"Srbija je otkrila projekt za novi stadion. Fascinantno izgleda ovo tehnološko remek-djelo koje će biti okruženo drvećem i zelenilom.

Srbija planira izgradnju veličanstvenog stadiona i okreće se ekološkom pristupu i dizajnu. Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da će ovo biti jedno od tri najljepša mjesta za igranje fudbala na svijetu", navodi Daily Mail.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

"Vrtni stadion", prvi takav u svijetu, će imati kapacitet od 52.000 sjedećih mjesta

Do sada niko nije precizno objavio koliko će iznositi troškovi izgradnje. U državnom budžetu Srbije za 2024. godinu Nacionalni stadion pominje se na četiri mjesta.

Za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama predviđeno je 360 miliona evra.

Top Komentari

Zax
Ti je samo mali dio od projekta,to ce bukvalno biti cjeli crad
1 0
enko
Kako ce navijaci partizana reagovati na crvene stolice
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi