Foto: epa.eu

Deset najskupljih u historiji fudbala

Top deset fudbalskih transfera su u bojama Reala i Barce

Deset najskupljih transfera u historiji fudbala uglavnom su vezani za dva španska velikana, Real Madrid i Barcelonu. 

Čak devet od deset najvećih obeštećanja u historiji fudbala vezana su za dva spomenuta kluba, a tek na desetom mjestu je prelazak Cavanija iz Napolija u PSG, dok je rekordni iznos plaćen za dolazak Garetha Balea iz Tottenhama na Santiago Bernabeu. U nastavku pogledajte koji fudbaleri su koštali najviše...

Gareth Bale (114 miliona eura)

Nova zvijezda u dresu Galaktikosa na ljeto 2013. godine Real Madrid je koštala 114 miliona eura. Naravno radi se o prelasku Velšanina Garetha Balea sa White Hart Lanea na Santiago Bernabeu.

Cristiano Ronaldo (106 miliona eura)

Drugi najskuplji fudbalski transfer vezan je za ime najboljeg fudbalera svijeta za 2014. godinu Cristiana Ronalda. Naime, sadašnji klub portugalskog fudbalera Real Madrid je za usluge trostrukog dobitnika svojevremeno platio 106 miliona eura. Portugalac je tek 2012. godine osvojio svoju prvu šampionsku titulu sa Kraljevima, dok je sa Crvenim đavolima uspio prethodno osvojiti tri titule u engleskoj Premier ligi. 

Luis Suarez (100 miliona eura)

Samo godinu dana nakon što su angažovali Neymara, Barcelona je u svoje redove dovela sjajnog urugvajskog napadača Luisa Suareza. Iako je bio pod suspenzijom zbog ujeda Giorgija Chiellinija na Svjetskom prvenstvu, Katalonci su za njega keširali 100 miliona eura.

Neymar (95 miliona eura)

Tada 21-godišnji brazilski napadač Neymar Barcelonu je 3. juna 2013. godine koštao 57 miliona eura, koliko je katalonski klub platio brazilskom Santosu. Obeštećenje koje je Barca platila za Neymara je rekordno u historiji kluba sa Nou Campa.

James Rodriguez (83,7 miliona eura)

Nakon sjajnih igara u dresu Kolumbije James Rodriguez bio je fudbaler kojeg je Florentino Perez jednostavno morao imati u svom "zvjezdanom timu". Nova "desetka" Kraljeve je koštala nešto više od 83 miliona eura.

Angel di Marija (79,3 miliona eura)

Nakon rekordnih transfera dva španska giganta stiže jedan transfer iz Engleske, koji je ponovo vezan za Real Madrid. Ipak, ovoga puta Kraljevi su inkasirali 79,3 miliona za prelazak Angela di Marije na Old Trafford. Ovo je rekordna suma koju je jedan klub iz engleske Premier lige platio na ime obeštećenja za jednog fudbalera.

Zlatan Ibrahimović (78,4 miliona eura)

Dolazak Zlatana Ibrahimovića iz Intera na Nou Camp katalonskog fudbalskog giganta je 78,4 miliona eura, a u suprotnom pravcu pored novca otišao je i napadač Samuel Eto'o.

Zinedine Zidane (75 miliona eura)

Sada već daleke 2001. godine Real Madrid je platio tada rekordnih 75 miliona za dovođenje velikog Zinedinea Zidanea. Bila je to ponuda koju Stara dama iz Torina nije mogla odbiti. Golom u finalu Lige prvaka 2002. godine učestvovao je u osvajanju devete Realove titule prvaka Evrope.

Kaka (74,9 miliona eura)

Brazilac kojeg je Real Madrid nakon fenomenalnih igara u dresu Milana platio skoro 75 miliona eura jedan je od najlošiji transfera u posljednjih deset godina kluba iz španske prijestolnice. Brazilski veznjak se nije snašao u redovima deseterostrukog prvaka Evrope.

Edinson Cavani (73 miliona eura)

Prelazak urugvajskog napadača iz Napolija u redove PSG-a jedini je od deset rekordnih transfera koji nema veze sa Real Madridom ili Barcelonom. Sveci su za El Matadora Napoliju platili 73 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.