Fabio Cannavaro neće biti prvi

10 najvećih fudbalera koji su izdržavali zatvorske kazne

A. Haznadarević

Da će Fabio Cannavaro, kao nekadašnji osvajač Zlatne lopte i šampion svijeta najvjerovatnije morati odslužiti 10-mjesečnu kaznu zatvora, informacija je koju su prenijeli svi svjetski mediji i koja je privukla veliku pažnju javnosti. Ako zaista utaja poreza primora legendarnog italijanskog fudbalera da skoro godinu dana leži u zatvoru, ipak neće biti ni prvi a ni posljednji veliki fudbaler koji je prošao kroz slično iskustvo u životu.

Peter Storey

Djelo: Krađa automobila, udruživanje radi krivotvorenja zlatnika i krijumčarenje pornografije

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 3 godine i 28 dana

Čovjek koji je odigrao preko 500 utakmica za Arsenal, 1980. godine se našao iza rešetaka zbog krađe automobila i stupanja u kriminalnu grupu radi krivotvorenja zlatnih novčića. 10 godina kasnije zbog mnogo bizarnijeg razloga je morao odslužiti još 28 dana zatvora.

Mickey Thomas

Djelo: Krivotvorenje i pranje novca

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 18 mjeseci

Bivša zvijezda Manchester Uniteda, Evertona, Chelseaja, Leedsa i drugih engleskih klubova, također je jedan od poznatih fudbalskih robijaša. Thomas je osuđen zbog krivotvorenja i pranja novca, te je osuđen na godinu i pol zatvora.

Jermaine Pennant

Djelo: Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 30 dana

Tokom posudbe iz Arsenala u redove Birmingham Cityja 2005. godine, Pennant se sa svojim Mercedesom zabio u banderu, a tokom uviđaja je ustanovljeno da je u krvi imao dva puta veću količinu alkohola od dozvoljene. Da stvar bude gora, ranije mu je bila oduzeta vozačka dozvola, a on se policiji predstavio imenom saigrača Ashleyja Colea. Kasnije je priznao lažni iskaz, te zaradio jednomjesečnu kaznu zatvora. 

Duncan Ferguson

Djelo: Fizički napad

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 44 dana

Lopov kojeg je uhvatio u svom domu nije dobro prošao, te je nakon "susreta" sa Duncanom Fergusonom tri dana bio u bolnici. Ovaj fudbaler je inače imao četiri fizička napada, a posljednji koji se dogodio na fudbalskom meču, kulminirao je hapšenjem. Ferguson je na pomenutom susretu glavom udario Johna McStayja, a zanimljivo da tada nije dobio crveni karton, već je nakon meča dočekan od strane policije.

Joey Barton

Djelo: Fizički napad

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 74 dana

Nekadašnji jedan od najvećih talenata engleskog fudbala, poznat je po incidentu u kom je 20 puta udario tinejdžera i ostavio ga polomljenih zuba. Nakon služenja dva i pol mjeseca zatvora, svojim prgavim ponašanjem na fudbalskim terenima je stekao reputaciju kakvu ima i dan danas.

Jan Molby

Djelo: Vožnja u alkoholiziranom stanju

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 6 sedmica

Krajem 1998. godine, Jan Molby je doveo u pitanje svoju karijeru u Liverpoolu nakon hapšenja i provođenja 6 sedmica u zatvoru zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Ipak, nakon povratka je ponovo primljen u prvi tim Redsa s kojima je iste godine osvoji FA kup, a zatim i titulu sezone 1989/90.

Ian Wright

Djelo: Neplaćanje kazne za vožnju automobila na koje nisu plaćeni porez i osiguranje

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 14 dana

Legendarni napadač Arsenala, proveo je dvije sedmice u zavoru zbog neplaćanja kazne zarađene zbog vožnje dva automobila na koje nije plaćen porez i osiguranje. Kasnije je u anketi navijača proglašen za četvrtog najvećeg Topnika ikada.

Rene Higuita

Djelo: Finansijska korist od otimice

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 7 mjeseci

Golman koji je ušao u legendu svojim "škorpion" odbranama Kolumbijac Rene Higuita, Svjetsko prvenstvo 1994. godine je propustio zbog odsluživanja zatvorske kazne. U pitanju je bila otmica 11-godišnje djevojčice u kolumbijskom gradu Medellinu, za čije oslobađanje je čuveni golman bio posrednik. On je u lokalnom fast foodu ostavio oko 300.000 dolara, koliko su tražili otmičari, a nakon puštanja roditelji djevojčice su ga nagradili sa 50.000 dolara. Upravo to ga je i dovelo u sukob sa vlastima, pa je umjesto na Svjetsko prvenstvo, morao na odsluženje 7-mjesečne zatvorske kazne.

George Best

Djelo: Vožnja u alkoholiziranom stanju i napad na policajca

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 3 mjeseca

Jedan od najvećih engleskih fudbalera ikada, u svojoj posljednjoj igračkoj sezoni je završio iza rešetaka. Godine 1984., George Best je osuđen na tromjesečnu kaznu zatvora zbog problema koji ga je koštao i života - alkohola. Vozio je automobil pod uticajem, a onda kasnije i fizički napao policajca.

Tony Adams

Djelo: Vožnja u alkoholiziranom stanju

Vrijeme provedeno iza rešetaka: 57 dana

Osim što je Tony Adams jedna od najvećih legendi koje je Arsenal ikada imao i koje će imati, on je postavio standarde i u ispijanju alkohola. Nakon zabijanja automobilom u zid izmjerena mu je 27 (dvadesetsedam) puta veća količina alkohola u krvi od dozvoljene! Ne samo da je 57 dana proveo u zatvoru, već je morao zatražiti i pomoć za odvikavanje od alkoholizma. Ovaj veliki Topnik je kasnije osnovao "Sporting Chance Clinic", humanitarnu ustanovu koja pruža specijalizovanu pomoć za ovisnost i oporavak sportista.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.