Fudbalski gorostasi

Najjačih 11: Sastav fizički najjačih igrača današnjice

A. Haznadarević

Snaga i fizička sprema omogućavaju igračima da naprave razliku na terenu, dobijajući duele kako u odbrani tako i pred samim protivničkim golom. Većom fizičkom snagom i mišićnom masom, u većini slučajeva su se posebno izdvajali stoperi, dok je danas moguće naći strašno jake momke na svakoj poziciji na terenu. Kao parametar za izbor najjačih 11 poslužio je odnos visine igrača i tjelesne mase, ali i generalna demostracija snage u duelima.

Manuel Neuer

Visina: 1.93 m

Težina: 92 kg

Pozicija golmana pripala je čuvaru mreže Bayern Münchena i reprezentacije Njemačke. Ovaj 28 godina star čuvar mreže u timu Bavaraca posebno se ističe po svojoj fizičkoj snazi.

Micah Richards

Visina: 1.80 m

Težina: 83 kg

Engleski defanzivac kojeg ja Manchester City poslao na posudbu u Fiorentinu, još kao jedan od najmlađih igrača u kadru bio je fizički među najistaknutijim igrača na Etihadu.

George Elokobi

Visina: 1.75 m

Težina: 90 kg

Gorostas kamerunskog porijekla, cijeli svoj igrački vijek je proveo na Otoku, a od početka ove sezone je član Oldham Athletica.

Christopher Samba

Visina: 1.93 m

Težina: 100 kg

Nezaobilazni zid odbrane moskovskog Dinama, tokom karijere je stekao veliko međunarodno iskustvo tokom igranja u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj i Rusiji, gdje i dan danas nastupa.

Nemanja Vidić

Visina: 1.88 m

Težina: 88 kg

Srbijanac kojeg je Alex Ferguson uvrstio među dvojicu najboljih stopera koje je imao u svojoj karijeri na klupi Manchester Uniteda. Danas je Vidić u velikim problemima sa trenerom Intera Robertom Mancinijem, koji priliku pruža fizički slabijim i manje iskusnim konkurentima, a njega ostavlja po strani što je kulminiralo svađom.

Yaya Toure

Visina: 1.88 m

Težina: 79 kg

Iako je najlakši igrač ovog "fizički najjačeg sastava na svijetu", sjajni veznjak Yaya Toure je nebrojeno mnogo puta pokazao koliko je jak, pobijedivši u duelima na stotine protivnika.

Michael Essien

Visina: 1.77 m

Težina: 85 kg

Majstor veznog reda koji je za Chelsea nastupio čak 168 puta, danas je član italijanskog Milana. Iako je u 32. godini života, njegova fizička snaga i fudbalska inteligencija, zasigurno će mu omogućiti još nekoliko godina igranja na najvišem nivou.

Julio Baptista

Visina: 1.85 m

Težina: 86 kg

Brazilski ofanzivac koji je svojevremeno nastupao i u klubovima kakvi su Real, Arsenal i Roma, od 2013. godine igra u svom Brazilu za tim Cruzeira. 

Zlatan Ibrahimović

Visina: 1.95 m

Težina: 95 kg

Idealan odnos visine i tjelesne mase odlikuje tijelo Zlatana Ibrahimovića. Ipak, misli se na idealan odnos za ljude generalno, što ne mora važiti za fudbalere kojima je ipak pokretljivost i brzina igraju najvažniju ulogu. Zlatan je fenomen koji ima sve to, i snagu i brzinu i pokretljivost, a ni sa 33 godine nivo kvalitete njegove igre nije opao.

Givanildo Vieira de Souza Hulk

Visina: 1.79 m

Težina: 85 kg

Brazilski napadač Givanildo Vieira de Souza, poznatiji kao Hulk, čuveni nadimak je dobio upravo zbog svoje fizičke snage i izgleda, kojim je svojevremeno saigrače podsjećao na animiranog junaka.

Romelu Lukaku

Visina: 1.90 m

Težina: 94 kg

Najmlađi igrač sastava fudbalskih gorostasa ima samo 21 godinu, a već nekoliko sezona važi za jednog od fizički najjačih napadača na svijetu. Romelu Lukaku je visok 190 cm, te težak oko 94 kilograma, što mu omogućava potpunu neprikosnovenost u protivničkom kaznenom prostoru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.