Zar je moguće da će bajka ovako završiti? Girona zbog svog najboljeg igrača gubi Ligu prvaka

Za sve kriv igračev agent

Zar je moguće da će bajka ovako završiti? Girona zbog svog najboljeg igrača gubi Ligu prvaka

Edmir Škorić
Teme:

Najveća senzacija u svijetu fudbala u tekućoj sezoni svakako je "mala" Girona. Klub iz Katalonije jedno vrijeme se borio za titulu, ali je na kraju ipak izgubio trku s Real Madridom, no plasirat će se u Ligu prvaka.

Girona, koju za vikend očekuje derbi s Barcelonom, trenutno je trećeplasirana sa 71 bodom i petoplasiranom Athleticu bježi čak 13 poena, pa je ostalo još samo da teoretski osigura historijski plaman u Ligu prvaka.

I dok svi u Gironi jedva čekaju novu sezonu i da krenu sa nastupima u elitnom rangu klupskog takmičenja, stiže večeras jako loša vijest koja bi mogla da im poremeti sve planove.

Naime, agent napadača Girone, Ukrajinca Artema Dovbyka, navodno je utajio novac u Estoniji oko prelaska u katalonski klub, zbog čega bi Girona mogla čak da ostane bez Lige prvaka.

Oleksiy Lundovski je agent ukrajinskog reprezentativca, kojeg je ove godine kupila Girona. Napadač je trenutno najbolji strijelac La Lige.

Oglasi

Ukrajinski advokat Evgenij Kuzmin dao je izjavu za Sportarenu. Objasnio je da je Lundovski utajio novac u Estoniji kako bi izbjegao plaćanje poreza u Ukrajini.

"Girona je platila da ima Artema Dovbyka. Oporezivanje bi se trebalo provoditi isključivo u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom, budući da je fudbaler došao iz Dnipra, Dovbyk je Ukrajinac i agent je Ukrajinac. Sve uplate treba izvršiti samo na ukrajinske bankovne račune. U ovom slučaju, nejasna je dokumentacija prenesena na estonsku firmu registriranu na ime ukrajinskog agenta".

Također je dodao: "Lundovski je tada prijavio svoje navodno prebivalište u Estoniji, ali mu je glavno boravište bilo u Ukrajini.

Estonska bankovna evidencija navodi da je njegova firma vršila agencijska plaćanja Dovbyku. Iako je uplata trebala biti izvršena ukrajinskoj firmi na ukrajinske bankovne račune, to se nije dogodilo i, najvjerovatnije, porez nije plaćen u Ukrajini. Dovbyk nije samo igrač ukrajinske reprezentacije, već i građanin Ukrajine, tako da takve radnje mogu sadržavati ekonomske nezakonitosti protiv naše države ".

Advokat je podnio i žalbu UEFA-i:

"Vjerujem da će nadležna tijela UEFA-e istražiti ove prekršaje i donijeti pravednu i primjerenu odluku. Nadam se da će Ukrajinski fudbalski savez obratiti pozornost na ovo. Kao advokat, obavijestio sam i Oleksiya Lundovskog i Gironu putem e-pošte".

Među mogućim posljedicama koje Kuzmin navodi su ispadanje ili izbacivanje kluba iz evropskih takmičenja, a u slučaju agenta, on možda više neće moći obavljati profesiju.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ova vijest naravno zabrinula je sve u Gironi, mada vjeruju da će na kraju ipak UEFA progledati kroz prste i neće im pokvariti slavlje.

26-godišnji Dovbyk je bio ključan za Gironin plasman u Ligu prvaka. Ove sezone zabio je 19 golova uz pet asistencija na 31 utakmicu.

Top Komentari

Interista
Ista je to mafija ukrainac ili rus, sve zbog para
1 0
Manager
Ma nije mi ova Girona neka senzacija od kada sam saznao da su dio City Grupe
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi