Odštete prilagođene današnjim okolnostima

Najvećih 10: Ovoliko bi najskuplji transferi iznosili danas

A. Haznadarević

Jeste li se ikada pitali koliko bi transferi fudbalskih velikana iz prošlosti iznosili danas? Da li bi jedan Zinedine Zidane ili "pravi" Ronaldo bili skuplji od Garetha Balea i Cristiana Ronalda? Odgovor na to zanimljivo pitanje donosi čuveni Bleacher report, koji je proračunao tadašnje visine odšteta u aktuelnim ekonomskim okolnostima. Kada bi ovih 10 majstora svoje rekordne transfere izvršilo danas, u sezoni 2014/15, tada bi bili raspoređeni po sljedećem redu.

10. Kaka (2009. iz AC Milana u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 65 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: 70,5 miliona eura

Kada je osvajač Zlatne lopte Ricardo Kaka potpisao za Real Madrid, od njega se očekivalo da na terenu bude jedno od najjačih pojačanja Madriđana ikad. Ispostavilo se da je na kraju ostao kao jedno od najvećih razočarenja, odnosno jedna od najlošijih investicija u historiji fudbala.

9. Hernan Crespo (2000. iz Parme u Lazio)

Plaćena odšteta: 56,5 miliona eura (Matias Almeyda i Sergio Conceicao uključeni u dogovor)

Odšteta bi iznosila danas: 70,7 miliona eura

Lazio je 2000. godine oborio svjetski rekord u visini transfera kupovinom Argentinca Hernana Crespa iz Parme, dovodeći tako jedno od najvećih talenata tog vremena. U 116 nastupa za rimski klub, postigao je 62 gola, a onda prešao u Romu.

8. Zlatan Ibrahimović (2009. iz Intera u Barcelonu)

Plaćena odšteta: 69 miliona ura (Samuel Eto'o uključen u dogovor)

Odšteta bi iznosila danas: 74,9 miliona eura

Tada najbolji fudbalski tim svijeta predvođen Pepom Guardiolom, doveo je jednog od najboljih napadača ikada Zlatana Ibrahimovića, koji je i pored nevjerovatno visoke odštete ostavljan po strani zbog lošeg uklapanja u tim. U Barceloni se zadržao samo jednu sezonu.

7. Angel Di Maria (2014. iz Real Madrida u Manchester United)

Plaćena odšteta: 75 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: Bez promjena

Majstor ofanzive po krilima, Argentinac Angel Di Maria, uz ogromnu odštetu od 75 miliona eura je prešao iz Real Madrida u Manchester United. Madriđanima je jedan takav igrač predstavljao višak u kadru, a klub sa Old Trafforda je brzo odreagovao kada se velikan poput njega našao na tržištu.

6. Luis Figo (2000. iz Barcelone u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 62 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: 77,6 miliona eura

Za navijače Barcelone, ovim transferom među "Galacticose" Luis Figo je postao najveća izdajica svih vremena. Ljuti rival je Kataloncima isplatio ogromnih 62 miliona eura, a portugalska legenda je i više nego opravdala svaki cenat uložen u njegovo dovođenje tokom narednih 5 sezona. Osvojio je dvije titule Primere, jednu Ligu prvaka i postao vlasnik Zlatne lopte.

5. James Rodriguez (2014. iz Monaca u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 79,5 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: Bez promjena

Kolumbijac koji je obilježio Svjetsko prvenstvo u Brazilu, odmah po završetku Mundijala napravio je jedan od najskupljih transfera u historiji fudbala. Ovaj 79,5 miliona eura plaćen veznjak, još uvijek u Realu nije dostigao svoj najviši nivo, i to ponajviše zbog ogromne konkurencije koja mu ne omogućava potpuni izbor najadekvatnije pozicije.

4. Luis Suarez (2014. iz Liverpoola u Barcelonu)

Plaćena odšteta: 81 milion eura

Odšteta bi iznosila danas: Bez promjena

Kako iz godine u godinu transferi vrhunskih igrača postaju sve skuplji, tako je u prošlom prelaznom roku Liverpool na ime otkupa ugovora sjajnog napadača Luisa Suareza dobio uplatu od 81 milion eura. Urugvajac se nakon odslužene duge suspenzije odlično uklopio sa najboljim napadačkim tandemom Južne Amerike, ali vjerovatno i cijelog svijeta - Lionelom Messijem i Neymarom.

3. Zinedine Zidane (2001. iz Juventusa u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 75 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: 92,1 milion eura

Velemajstor čiji nastupi su bili pravo uživanje za publiku širom svijeta, još 2001. godine je oborio rekord svih vremena u visini transfera. U današnjim okolnostima, njegov potpis bi koštao 92,1 milion eura, a to bi bilo dovoljno za treću poziciju.

2. Gareth Bale (2013. iz Tottenhama u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 91 milion eura

Odšteta bi iznosila danas: 92,4 miliona eura

Najveći profit od prodaje igrača koji je engleski Tottenham ikada ostvario, upravo je ostvaren prodajom najboljeg otočkog fudbalera Garetha Balea. Iako se u početku govorilo o cifri od magičnih 100 miliona, Velšanin je ipak plaćen 91 milion eura. To ipak nije bilo dovoljno za titulu najskupljeg pojačanja ikada, a danas, na početku 2015. godine, ovaj transfer bi iznosio nekih 92,4 miliona.

1. Cristiano Ronaldo (2009. iz Manchester Uniteda u Real Madrid)

Plaćena odšteta: 94 miliona eura

Odšteta bi iznosila danas: 102,4 miliona eura

Real Madrid je potpuni kralj transfera, te se ime tog kluba našlo daleko najviše puta na listi 10 najskupljih pojačanja ikad. Kupovinom Cristiana Ronalda, Real Madrid je napravio vjerovatno i najbolji poslovni potez od postojanja fudbala, jer su sa tada izdvojena 94 miliona eura praktično kupili klupsku legendu. Čovjeka koji će do kraja karijere oboriti skoro pa sve rekorde u bijelom dresu, a upravo prodaja dresova s brojem 9, a kasnije sa čuvenim brojem 7 na leđima, pokrila je troškove Reala izdvojene za realizaciju rekordnog transfera. Danas bi posao Uniteda i Reala sadržavao uplatnicu od 102,4 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.