Najviše utakmica u voljenom dresu

Top 10 igrača sa najviše nastupa u nacionalnom dresu

A. Haznadarević

Sam nastup u dresu reprezentacije domovine je velika čast, a kada u tom istom voljenom dresu jedan igrač nastupi toliko veliki broj puta da postane jedan od desetorice najdugovječnijih reprezentativaca, onda već pričamo o legendama nacionalnog tima. Upravo je to ovih 10 fudbalskih majstora koji su odigrali najviše utakmica u najboljem državnom timu od osnivanja reprezentacije Bosne i Hercegovine, pa sve do danas.

10. Kenan Hasagić (44 nastupa)

Golman Kenan Hasagić, za nacionalni tim Bosne i Hercegovine je debitovao 2002. godine, te je u narednih devet godina uspio skupiti 44 nastupa u voljenom dresu. Najveći dio karijere je proveo igrajući za turske klubove, a Balikesirspor je bio njegova posljednja stanica.

9. Vedin Musić (45 nastupa)

Jedan od najboljih predstavnika stare generacije bh. reprezentativaca Vedin Musić, igrač je sa skupljenih 45 nastupa u dresu državnog tima. Ovaj lijevi bek je još 1995. godine debitovao u A selekciji, a oprostio se 2007. godine. Pored igranja u bh. Premijer ligi, okušao se i u Turskoj i Italiji, gdje je i proveo najveći dio karijere.

8. Sejad Salihović (45 nastupa)

Još uvijek aktuelni reprezentativac Sejad Salihović, također je svoje ime urezao u historiju bh. reprezentacije nastupajući 45 puta, te poravnavajući se tako sa Vedinom Musićem. Sejo je 2007. godine odigrao svoj prvi meč u državnom dresu, a do danas je i uspio postići četiri gola.

7. Sergej Barbarez (47 nastupa)

Bivši kapiten i predvodnik bh. momaka, odigrao je 47 mečeva za selekciju Bosne i Hercegovine, te uz to postigao i 17 pogodaka. Sergej Barbarez je živa legenda fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i bh. sporta uopšte, te je i dan danas jedna od najomiljenijih sportskih ličnosti u zemlji.

6. Elvir Bolić (51 nastup)

Jedan od najboljih napadača koje je naša mlada reprezentacija ikada imala, 51 put je nastupio u dresu reprezentacije, te postigao 22 gola. Bolić je dijete zeničkog Čelika iz čijih redova je svojim radom i borbom uspio napraviti zavidnu međunarodnu karijeru.

5. Miralem Pjanić (56 nastupa)

Jedini igrač sa ove liste koji je rođen 90-ih godina prošlog vijeka i koji tek u aprilu puni 25 godina. Upravo ta činjenica da je peti na vječnoj listi igrača sa najviše nastupa za nacionalni tim Bosne i Hercegovine, te da praktično tek sada ulazi u najbolje igračke godine, za Miralema Pjanića znači da ima ogromne šanse da u dogledno vrijeme pretekne sve po broju nastupa u omiljenom dresu. Popularni Mire je 2008. godine upisao svoj prvi nastup za reprezentaciju, a do sada je postigao 9 golova.

4. Vedad Ibišević (62 nastupa)

Sjajni golgeter iz samog vrha liste najboljih strijelaca reprezentacije, također se nalazi i u gornjem dijelu liste igrača sa najviše nastupa za najbolji državni tim. Vedad Ibišević je debitovao 2007. godine, te je do sada zabio 24 gola, među kojima su i neki od najvažnijih pogodaka bh. reprezentacije ikada.

3. Edin Džeko (69 nastupa)

Prvi strijelac i najveća zvijezda reprezentacije Edin Džeko, na trećem je mjestu po broju nastupa sa do sada 69 odigranih mečeva. Postigao je Dijamant od debija 2007. godine do danas čak 38 golova i u svojoj 29. godini napreduje i ka vrhu ove, ništa manje časne liste najboljih bh. reprezentativaca.

2. Emir Spahić (78 nastupa)

Maestralni stoper koji je godinama sa kapitenskom trakom predvodio bh. reprezentativce, uključujući i borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo, kao i u samim mečevima na Mundijalu, u najdražem dresu je igrao 78 puta. Emir Spahić je 2003. godine upisao debi za državni A-tim, a uprkos ranijim najavama odlaska u penziju, Spaha je ponovo među igračima na koje selektor može računati, te će biti u prilici da sustigne jedinog koji se nalazi ispred njega na listi igrača sa najviše nastupa za reprezentaciju BiH.

1. Zvjezdan Misimović (83 nastupa)

Veliki Miske, koji se nedavno oprostio od aktivnog bavljenja fudbalom, prvi je na listi reprezentativaca Bosne i Hercegovine sa najviše utakmica igranih u državnom dresu. Zvjezdan Misimović je od svog debija 2004. godine, pa sve do kraja 2014. godine, kada je imao svoj posljednji nastup u bh. dresu, nastupio čak 83 puta, te pritom postigao i 25 pogodaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.