Zagrebački Dinamo među tri najuspješnija

Top 10 najtrofejnijih svjetskih klubova u 21. vijeku

A. Haznadarević

Od 2000. godine i samog početka 21. vijeka pa do danas, nekoliko klubova bilježi posebno velike uspjehe kako u domaćim takmičenjima, tako I na međunarodnoj sceni. Zahvaljujući velikom nizu osvajanja trofeja i punjenja klupskih vitrina, fudbalska historija je u dobroj mjeri prekrojena, a samo u Engleskoj je tako izvršena smjena na čelu liste najtrofejnijih klubova ikada. 

10. Manchester United - 20 trofeja

Naravno, Manchester United je taj klub čiji su herojski podvizi pod sir Alexom Fergusonom upravo u ovom periodu od prvih 15 godina 21. vijeka rezultirali prestizanjem Liverpoola na vječnoj listi. Klub sa Old Trafforda je tako samo u posljednjih petnaest godina osvojio 20 trofeja, osam u Premier ligi, tri u Liga kupu, jedan u FA kupu, šest u Superkupu, jedan u Ligi prvaka i još jedan u međunarodnim takmičenjima - Svjetskom klupskom prvenstvu. 

9. Celtic - 21 trofej

Škotski velikan Celtic, u posljednjih 15 godina je bio okrunjen 21 put. 10 puta je ovaj klub slavio titulu prvaka domovine, 6 puta je osvojio Kup i 5 puta Liga. 

8. Olympiakos - 22 trofeja

Više nego uspješni grčki klub Olympiakos, našao se na se osmom mjestu liste najtrofejnijih klubova 21. vijeka, sa 22 osvojena trofeja. Radilo se tu o čak 14 titula prvaka Grčke, 7 osvojenih trofeja u Kupu i 1 u Superkupu.

7. Barcelona- 23 trofeja

Iako su mnogi vjerovatno pomislili da se velika Barcelona nalazi na jednom od prva tri mjesta, Katalonci su sa osvojena 23 trofeja tek na sedmom mjestu. Obogaćene su tako klupske vitrine Camp Noua sa 7 trofeja Primere, tri trofeja Kupa kralja, 6 Superkupa, te čak četiri trofeja Lige prvaka i isto toliko trofeja osvojenih u međunarodnim takmičenjima.

6. Sheriff - 24 trofeja

Moldavski, posljednjih godina daleko najuspješniji klub Sheriff, u uvodnih 15 godina 21. vijeka je osvojio 24 trofeja. 13 njih otpada na Divizia nationala ligu, 6 na Kup, i 5 na Superkup.

5. Pyunik - 24 trofeja

Kada je riječ o ekipama koje su praktično nedodirljive u svojim ligama, tada šampion Armenije Pyunik zauzima posebno mjesto. Naime, ovaj klub je od 2000. godine pa do danas, u svoje vitrine složio čak 24 trofeja. Radilo se tu o 10 pehara pobjednika Premier lige Armenije, 7 koji su osvojeni u Kupu Armenije, te također 7 osvojenih u Superkupu.

4. Shakhtar - 24 trofeja

Ukrajinski klub Shakhtar Donjeck, koji je posljednjih godina stekao zavidan renome u međunarodnim takmičenjima, jedan je od najtrofejnijih u tom razdoblju generalno, sa 24 osvojena trofeja. Radilo se tu o 9 titula nacionalnog prvenstva, 7 titula Kupa, 6 Superkupa i jednom titulom Evropa lige.

3. Dinamo Zagreb - 26 trofeja

Jedan od klubova "pretplaćenih" na titulu šampiona u svojoj domovini je i zagrebački Dinamo. Klub je to koji je već odavno prerastao okvire lige u kojoj igra, a o tome najbolje govori podatak da je u posljednjih 15 godina osvojio 26 torfeja, od toga čak 12 puta titula prvaka države je stigla na Maksimir. Dodano je tu još 9 trofeja osvojenih u Kupu, kao i 5 u Superkupu.

2. Bayern München - 28 trofeja

Ako se izuzme kratki period razmaha Borussije Dortmund, veliki Bayern München već godinama ne zna za pravu konkurenciju u Njemačkoj, gdje je posebno harao u posljednjih 15 godina. Bavarci su tako klupske prostorije obogatili sa 28 trofeja - 10 trofeja Bundeslige, 8 osvojenih u Kupu, 3 u Liga kupu, 2 u Superkupu, a osvajali su 2 puta i Ligu prvaka, te tome dodali još 3 trofeja u međunarodnih takmičenjima.

1. Porto - 29 trofeja

Najveći pobjednici u prvih 15 godina 21. vijeka je portugalski velikan Porto. Osvojio je ovaj veliki klub čak 29 trofeja tokom zlatne ere koju proživljava i dalje, a od trofeja, tu se našlo: 9 titula portugalske Primere, 7 Kupova, 9 Superkupova, 2 Evropa lige, 1 Lige prvaka i 1 u drugim međunarodnim takmičenjima. Sve to, uz fascinantne uspjehe poslovanja i prodaje igrača, Porto je dovelo do titule najtrofejnijeg kluba na svijetu u posljednjih petnaest godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.