Ko su najbogatiji sportisti iz Bosne i Hercegovine?

Bh. sportske zvijezde koje zarađuju najviše

A. Haznadarević

Iako Bosna i Hercegovina nije jedna od država koje se mogu pohvaliti sa dobrom finansijskom klimom, a posebno ne sport u našoj domovini, koji se obično nalazi na samoj margini svih mogućih državnih budžeta i izdvajanja, postoje itekako svijetli primjeri sportista koji su uspjeli. Oni ne samo da su postali zvijezde u domaćem okruženju, već su njihova imena odavno prepoznatljiva širom Planete. Sopstvenim trudom i radom su uspjeli snove pretvoriti u stvarnost, te sada ubiru plodove istog i nalaze se na, doduše neslužbenoj, listi najimućnijih bh. sportista.

Zvjezdan Misimović

Živa legenda bosanskohercegovačkog fudbala i jedan od najboljih veznih igrača koje je naša reprezentacija ikada imala, veliki Zvjezdan Misimović, igrač je kog se njemačka Bundesliga itekako dobro sjeća, a koji je i nakon odlaska u penziju još jednom dokazao koliko je cijenjen. Naime, samo nekoliko mjeseci nakon pronalaska konačnog smiraja s porodicom, Zvjezdan Misimović je dobio poziv da se vrati u kopačke i spasi svoj bivši klub, kineski Guizhou Rehne od ispadanja. Tako će za samo četiri mjeseca zaraditi oko 1,2 miliona eura i onda neometano po drugi put pokušati okačiti kopačke o klin.

Jusuf Nurkić

Sjajni mladi bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić, vjerovatno je i prvi primjer da se do velikog sportskog uspjeha može doći i kraćim putem, ali samo uz najveće moguće odricanje koje omogućava brzu nadogradnju enormnog talenta. Sa samo 20 godina, ovaj momak iz Živinica je ostvario snove i poslije fantastične premijerne sezone zasluženo drži jednu od najsigurnijih pozicija u udarnom sastavu velike NBA momčadi Denver Nugetsa. Zarada od oko 1,7 milion eura ga svrstava među strašno dobro plaćene mlade igrače čije vrijeme tek dolazi.

Vedad Ibišević

Napadač koji je svoje ime u više navrata zlatnim slovima urezao u historiji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, iako već duži vremenski period ne može da pronađe ubitačnu formu po kojoj je poznat, i dalje odlično zarađuje u svom Stuttgartu. Vedad Ibišević je tako jedan od onih koji zarađuju nešto više od 2 miliona eura.

Miralem Pjanić

Najtraženiji bh. fudbaler Miralem Pjanić, i ovoga je ljeta jedna on najčešćih meta transfer glasina, ali i stvarnih pokušaja velikih klubova da dođu do njegovog potpisa. Maestralni veznjak Rome, koji na sreću svih bh. navijača nosi i dres Bosne i Hercegovine, u svom klubu po sezoni zarađuje oko 3,2 miliona eura.

Mirza Teletović

Već godinama unazad najbolji bh. košarkaš i čovjek koji je prvi probio led i prešao vatrenu granicu, zaigravši u daleko najjačoj košarkaškoj NBA ligi, prema procjenama je drugi najplaćeniji sportista Bosne i Hercegovine sa godišnjom zaradom od 3,3 miliona eura. Mirza Teletović je najvažnije ime košarke u BiH, jer svojim primjerom već odavno pokazuje mladima da je moguće sve postići predanim radom i odlučnošću, a kao takav je savršeni kapiten nacionalnog tima.

Edin Džeko

Drugi veliki bh. kapiten i bez ikakve sumnje najveće sportsko ime Bosne i Hercegovine, čija popularnost u zemlji je neuporediva za sve ostale osobe javne scene. Naravno, radi se o Edinu Džeki, čovjeku koji je pokazao da se zvijezde mogu dotaći čak i kada se fudbal uči igrati pod granatama, pa i kada budete osporavani kada konačno zaigrate u jednom Željezničaru. Dijamant tako, prema britanskim izvorima, sedmično zarađuje oko 190.000 eura, što znači da na godišnjem nivou inkasira oko 9,8 miliona eura! Ipak, uz sve to ne treba zaboraviti na razlike u porezima od države do države, a po tome, igrači u Engleskoj prolaze najgore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.