Pod kakvim uvjetima su igrali Jordan i Magic?

Najčudniji ugovori u NBA historiji

S. Bošković

NBA liga prepuna je ludih poteza, dramatičnih utakmica i sjajnih predstava na košarkaškom parketu. Ali ponekad i pored tog parketa događaju se sjajne stvari, ponekad i čudne. A iz tih čudnih stvari proizilaze priče koje se prepričavaju generacijama koje dolaze.

Prije par dana bila je 50 godišnjica jednog velikom događaja. Tad je Bill Russell potpisao najbogatiji ugovor u NBA ligi, po kojem je zarađivao samo jedan dobar više od rivala Wilta Chamberlaina.

Russell je jedanaest puta bio NBA šampion, MVP finala, ali i današnjim internet rječnikom rećeno i veliki trol. Imao je on svoje razloge da zaražuje više novca od Wilta. Bili su epski rivali, a Russell je dominirao kada je timski uspjeh u pitanju, dok je Wiltovo ime bio uveliko poznatije.


Bilo je još mnogo čudnih ugovora, a ovo su neke velike zvijezde potpisivale:

7. Michael Jordan

Jordan je vjerovatno ima najpoznatiju klauzulu u NBA-u. Jordanova "For the Love of the Game" ("Za ljubav prema igri) klauzula. Bullsi nikad nisu bili u poziciji da pregovaraju s najboljim igračem košarke svih vremena. Jordan je zbog toga tražio klauzulu koja će mu omogućiti da igra košarku bilo kad, bilo gdje, samo zato jer ju je volio previše.

Možda zvuči smiješno, ali ipak nije. Uvjeti u NBA ugovorima često pokušavaju spriječiti igrača u fizičkim aktivnostima za vrijeme off-seasonsa (Monta Eliis zaradio je 30 utakmica suspenzije od strane Warriorsa nakon što se je ozlijedio u off-seasoni).No, niko nije mogao udaljiti Jordana od košarkaških terena i parketa.

6. Magic Johnson

1981. godine Magic Johnson potpisao je ugovor na 25 godina, za 25 miliona dolara s Lakersima. Ovaj ludi dogovor bio je zbog razloga da Johnson ostane u Lakersima dugo, dugo vremena, od 1984, kad je ugovor trebao nastupiti na snagu, pa sve do 2009. godine.

Johnson je trebao potpisati novi ugovor s Los Angeles Lakersima, koji bi mu kompenzirao izgubljeni novac za godine u kojima nije bio najplaćeniji igrač u ligi. Dogovor koji je smislio veliki Jerry Buss uspio je zadržati Magica u Lakersima za čitav život.

5. Chris Webber

Chris Webber napustio je timske kolege sa sveučilišta u Michiganu kako bi se pridružio NBA ligi prije nego što je uvedeno ograničenje na plaće rookie igrača. Kao rezultat toga Webber je potpisao jedan urnebesan ugovor. Obavezao se je na 15 godina igranja u Golden State Warriorsima za 74 miliona dolara. Ipak, Golden State mu je dao otpusnicu nakon samo jedne sezone.


Ugovor je bio velika greška. Webber je mrzio igrati na poziciji centra za trenera Dona Nelsona. Odmah je iskoristio otpusnicu koju je imao, te isforsirao sing-and-trade nakon samo jedne sezone u Warriorsima, koji se od toga nisu oporavili sve dok im nije stigao Steph Curry.

4. Joe Smith

Da nije bilo Joe Smitha Timberwolvesi možda nikad ne bi izgubili Kevina Garnetta. Oni su sa Smithom potpisali ugovor na godinu dana, vrijedan dva miliona dolara nakon lockouta 1999 godine. Ne bi to bilo ništa čudna da Joe nije imao ponudu od Warriorsa, u kojima je proveo prve tri sezone, vrijednu 80 miliona dolara.

Ispostavilo se da je Minnesota planirala potpisati Smitha na tri godine, maksimalno proširiti prostor za platu, a nakon treće godine dati Smithu veliku ekstenziju u ugovoru.

NBA liga saznala je za taj dogovor i kaznili su Minnesotu. Izgubili su veliki broj pikova prve runde drafta, Smith je izgubio pravo na proširenje ugovor, što je i dovelo do njegovog odlaska iz  Timberwolvesa. Nakon toga nisu uspjeli složiti roster, a to je dovelo i do odlaska Kevina Garnetta.

3. Anthony Carter

Ovo je također priča koja je je promijenila tijek NBA historije. U junu 2003. godine agent playmakera Anthony Cartera, Bily Duff zaboravio je da ispuni igračevu opt-in klauzu s Miami Heatom. Carter je preko noći od četiri miliona dolara došao do ničeg, nakon što je postao slobodni igrač, gdje je njegova tržišna vrijednost bila mnogo manja nego ugovor s Heatom.


Sve se poklopilo Miamiju. Dobili su veliki cap prostor, te su potpisali slobodnog igrača  Lamara Odoma, koji se pridružio Dwaynu Wadu i odveli su Heat u play-off. Naredne godine, Odom odlazi u Lakerse, a na obalu Floride stiže Shaquille O'Neal.


Shaq je tu osvojio četvrti, a ujedno i zadnji, NBA prsten. Odom je s Bryantom osvojio dva prvenstva. I ništa od toga se ne bi desilo da je agent Anthonyja Cartera pravilno ispunio papirologiju.

2. Chandler Parsons

Kada gledate u Parsonsa ne treba vas iznenaditi kad čujete da voli noćne izlaske. I upravo je bio u jednom izlasku kada je potpisao trogodišnju ugovor s Dallas Mavericksima 2014. godine. Ipak, to što je za vrijeme partijanja u klubu s Markom Cubanom potpisao ugovor je tek druga najbizarnija stvar. Obojica su ove godine uspjela uveliko biti upletena u sagu DeaAndre Jordana.

1. Gilbert Arenas

U sjeni nedavno osvojene titule veoma je lako zaboraviti kako je blijeda egzistencija Warriorsa bila. Budućnost im je izgledala malo svjetlije početkom ovog stoljeća kada su na draftu izabrali Gilberta Arenasa, a on se je pokazao kao krađa druge runde tog drafta. Ipak, to što je bio iz druge runde nije Warriorsima dala kontrolu nad njih, koju bi imali da je bio pik prve runde.

2003. godine Arenas je postao slobodni igrač, te je potpisao ugovor na šest godina, vrijedan 80 miliona dolara s Wizardsima. Golden State nije uspio izjednačiti ponudu, a ta situacija dovela je do potpuno novog pravila, koje je poznato kao Gilbert Arenas Provizija, koje omogućava timovima da lakše zadrže pikove druge runde drafta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.