Pokušaj krađe, gašenja plamena...

Rio 2016: Nesreće koje su zadesile olimpijsku baklju

Ako je nešto simbol Olimpijskih igara, to je sigurno olimpijski plamen, odnosno baklja. Simbol plamena potječe iz grčke mitologije u kojoj je poznata priča o Prometeju koji je ukrao vatru iz doma Zeusa te je poklonio ljudima, a taj motiv iskoristili su Grci i za vrijeme održavanja drvenih Olimpijskih igara uvijek su održavali vječnu vatru. 

Na putu do konačnog odredišta baklja se u zavisnosti od mjesta održavanja prenosi na razne načine, ne uvijek trčeći, pošto je to nemoguće kada je domaćin Olimpijskih igara neki drugi kontinent osim Evrope. Do sada je baklja bila praktično na svim terenima, pošto je nošena i pod vodom, ali i u svemiru. 

Olimpijski plamen za ovogodišnje igre u Rio de Janeiru upaljen je u 21. aprila i u Brazil je stigao 3. maja. Svoj put baklja je počela iz Brazilije, a potom će proći kroz više od 300 gradova i nosit će je oko 12.000 ljudi prije nego što stigne 5. augusta na mitski stadion Marakanu. 

Da nositi baklju nije nimalo jednostavan zadatak možete se uvjeriti i u nastavku.

1. Policajac se biciklom sudario s obezbjeđenjem

Videozapis na kojem se policajac na biciklu sudario sa jednim od članova obezbjeđenja obišao je svijet, a da stvar bude gora, nesreću je iskoristio promatrač kako bi napravio 'selfie. 

2. PP aparatom pokušao ugasiti baklju

Incident prilikom tradicionalnog nošenja baklje je zabilježen u Brazilu, kada je nepoznati počinilac uspio da se probije u neposrednu blizinu nosioca baklje i zatim protupožarnim aparatom pokušao da ugasi plamen.

Obezbjeđenje je brzo reagovalo reagovao i uspjelo da ga savlada, ali je on još nekoliko puta uspio da rasprši sredstvo iz aparata. 

3. Pokušaj da se baklja ugasi vodom nije uspio

Jedan mladić je uhapšen nakon što je pokušao da ugasi olimpijski plamen prosipanjem vode, dok je baklja prolazila kroz grad Maracaju u centralnom Brazilu.

Počinalac je kasnije pušten iz pritvora nakon što je plaćena kaucija u iznosu od 294 dolara.

4. Muškarac pokušao ukrasti olimpijsku baklju

Muškarac, čiji identitet nije objavljen, pokušao je da otme Olimpijsku baklju iz ruku žene koja ju je nosila kroz četvrt Gvaruljos u Sao Paulu. Policija ga je uspjela savladati, srušiti na zemlju i uhapsiti. 

5. Srušila se noseći olimpijsku baklju

U početku sve izgleda normalno. Žena sa osmijehom na licu trči noseći baklju, ali onda od umora usporava tempo i pada na cestu. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.