Bh napadač je navodno veoma blizu prelaska u Premiership, a SportSport.ba analizira njegov eventualni status u ekipi Antonija Contea.

Kakva bi uloga bila Dijamanta u Conteovom timu?

Morata nije bolji od Džeke, ali bi igrao više

Kao grom iz vedra neba stigla je možda posljednja šansa za Edina Džeku da ostvari još jedan veliki transfer u karijeri. Da je mlađi, Edin bi bio idealan igrač kakvog traže veliki klubovi, ali i ovako će ga pokušati nagovoriti da postane rezerva prvom napadaču ekipe. 

Chelsea traži rezervu za Moratu. Iako španski napadač igra veoma loše u posljednje vrijeme i ne liči na igrača koji je plaćen 62 miliona eura, Džekinim dolaskom njegovo mjesto u prvoj postavi bi bilo poljuljano, ali ne bi bilo izgubljeno.

Osim Džeke, sa Chelseajem se povezuju još trojica napadača, a uz Džeku Morata bi imao problema i sa Olivierom Giroudom. Ni od jednog, ni od drugog Morata nije bolji ili samo to još uvijek nije dokazao. Ipak, Conte sigurno nema namjeru da 'klupira' Španca koji je za njega prošlog ljeta bio tek druga ili treća opcija. Morata je odigrao 20 utakmica do sada u Premiershipu, a taj broj bi u nastavku sezone eventualnim dolaskom Džeke ili Girouda bio smanjen, ali vjerovatno ne značajno. S druge strane, u slučaju dolaska Croucha ili Carrolla, Morata ne bi trebao brinuti za prvu postavu, ali bi dobijao daleko više prostora za odmor u posljednjim minutama meča.

"Mislim da mu neće odgovarati uloga da sjedi na klupi. On će htjeti da igra po šest utakmica zaredom, ali ih neće dobiti", rekao je o Džeki legendarni igrač Arsenala Ray Parlour, koji sada radi kao stručni konsultant Sky Sporta i to svakako nije daleko od istine. 

Napadača poput Croucha ili Carrolla silno je želio u Bayernu i Robert Lewandowski kako ne bi morao svaki meč igrati 90 minuta, a na kraju je dobio Sandra Wagnera. Poljak je trenutno povrijeđen, a Wagner je u prvom meču za novi klub dobio 12 minuta, baš kako se i dogovorio sa čelnicima Bayerna. Kada Lewandowskog poredimo sa Moratom, možemo reći da je i Španac odigrao veliki broj minuta ove sezone, a propustio je samo tri utakmice u Premier ligi i to zbog povrede leđa i žutih kartona. Od 20 utakmica koliko je odigrao, 18 je bio starter. Dva puta je ušao sa klupe, jednom jer nije bio dovoljno oporavljen, a drugi put na samom početku sezone, odnosno u meču 1. kola dok još uvijek nije bio spreman za prve postave.

Dakle, u svim mečevima u kojima je mogao igrati prvu postavu, Morata je igrao. Na posljednjih osam utakmica u Premier ligi koje je počeo od prve minute, Morata je čak šest puta odigrao svih 90 minuta, ali to nije zbog toga što Conte nema koga da ubaci kao zamjenu, već zbog toga što nema nikakvo povjerenje u Belgijanca Batshuayjia. Upravo njega Conte 'gura' u svaki mogući klub u kojem vidi da postoji napadač za kojeg se zanima. Tako bi i Roma trebala dobiti upravo Batshuayjia ukoliko u suprotnom pravcu krene Džeko.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dakle, da zaključimo. Conteu je potreban napadač koji će biti zamjena za Moratu. Španac priželjkuje da to bude Crouch ili Carroll, ali pošto Roman Abramovič još uvijek nije sišao s uma to će vjerovatno biti Olivier Giroud ili Edin Džeko iako Dijamant ima daleko veće šanse. Razlog je prije svega taj što Wenger sigurno nikada neće pustiti još jednog od svojih napadača u ovom prelaznom roku da pojača redove rivalskog tima. Carroll ili Crouch sigurno ne bi igrali više od Batshuayjia, ali bi pristali na klupu prije nego Belgijanac, dok bi Džeko ili Giroud igrali više, ali ne od Morate.

Svemu dodajmo da je politika Chelseaja da igračima preko 30 godina ne daje duži ugovor od godinu dana, pa je pitanje koliko bi i ta činjenica odgovarala Džeki. Pojedini inostrani mediji pišu da će Abramovič Džeki ponuditi tri ili četiri godine ugovora što bi, prema njihovom mišljenju bilo smiješno.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.