Osim u slučaju čuda

Klasična Evropa liga za bh. klubove postaje prošlost

Admin Čaušević

Bh. klubovi i ovog ljeta nisu napravili iskorak, odnosno plasman u grupnu fazu Evropa lige i Lige prvaka ponovo nije izboren. 

Obzirom da će od 2021. godine uslijediti novi format u UEFA takmičenjima Bosna i Hercegovina vjerovatno nikad neće imati svog predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropa lige.

Plasman u Ligu prvaka će biti dodatno otežan, dok će klasičnu Evropsku ligu igrati svega 32 kluba i to predstavnici asocijacija rangiranih od 1. do 15. mjesta.

Klubovi iz asocijacija od 16. do 55. mjesta igrat će u novoformiranom takmičenju, pod radnim nazivom Evropa liga 2. Radi se o trećem UEFA klupskom takmičenju koje će uskoro dobiti i zvanični naziv.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 40. mjestu UEFA ligaškog koeficijenta sa 7.125 bodova i čini se nestvarnim da klubovi iz Premijer lige u sezoni 2020/2021 osvoje toliko bodova pa da se skoči na 15. poziciju.

Ovo znači da će prema trenutnoj situaciji tri bh. predstavnika, tj. pobjednik Kupa, te viceprvak i trećeplasirani tim iz prvenstva od 2021. godine igrati prvo pretkolo Evropa lige 2.

Bh. prvak će i dalje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, međutim u slučaju ispadanja više neće biti prebačen u kvalifikacije za klasičnu Evropa ligu, već u Evropa ligu 2 i to drugo pretkolo.

U grupnoj fazi Evropa lige 2 nastupit će ukupno 32 ekipe, 22 tima će plasman izboriti preko kvalifikacija, dok će preostalih 10 učesnika biti gubitnici play-offa za plasman u grupnu fazu klasične Evropa lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Interesantno da će plasman u nokaut fazu, odnosno osmine finala izboriti samo pobjednici grupa, njih osam. Ostalih osam učesnika će biti trećeplasirane ekipe iz grupne faze klasične Evropa lige.

Kada je u pitanju sezona 2020/2021 promjena za bh. klubove neće biti. Prvak će igrati prvo pretkolo Lige prvaka, a pobjednik Kupa, viceprvak i trećeplasirani tim iz prvenstva prvu rundu kvalifikacija Evropa lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.