Premijer liga BiH: Domaćini pobjeđuju sve manje

Bh. šampionat sve zanimljiviji

Premijer liga BiH: Domaćini pobjeđuju sve manje

Iza nas je sedam kola nove sezone Premijer lige BiH i čini se da se trend koji je aktuelan već nekoliko godina nastavlja - bh. "Premiership" je sve manje i manje tzv. domaćinska liga.

Prije 10 ili 15 godina se bh. šampionat, s pravom, često nazivao "domaćinskim", pa bi se svaka gostujuća pobjeda slavila kao da je osvojena titula.

Međutim, stvari se mijenjaju. Za to su svakako zaslužni i pozitivni pomaci u kvaliteti suđenja, iako grešaka još uvijek ima, ali ima ih u svim takmičenjima, pa i onim koji se smatraju najjačim i najboljim u Evropi i svijetu.

Ove sezone su do sada odigrana 42 meča - u 19 njih slavili su domaćini, 13 ih je završeno remijem, a 10 puta su gosti slavili trijuf.

To znači da su domaćini slavili u 45% odigranih susreta, 31% ih je završeno neriješenim rezultatom, a 24% pobjedom gostiju.

Uzmemo li podatke za prethodnih devet sezona, samo je u jednoj prosjek pobjeda domaćih bio ispod 45%. Bila je to sezona 2016/2017 (prva u kojoj se igrala Liga za prvaka i Liga za opstanak) i tada su domaćini slavili u 42.2% slučajeva. Tačnije odigrana su 192 meča, domaće pobjede su viđene u 81, remiji u 63, a gostujuće pobjede u 48 navrata.

Dakle, ukoliko se nastavi u ovom "ritmu", tekuća sezona bi mogla postati druga u posljednjih 10 godina u kojoj će postotak domaćih pobjeda biti ispod 45%.

Situacije nije bila loša ni u prošloj sezoni (prvi put trokružni sistem). Prošle sezone je odigrano 198 mečeva, a domaćini su dobili njih 47.5% (94).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Osim pomenutih sezona, od 2010. godine prosjek pobjeda domaćina nije padao ispod 50%. Najveći je bio upravo u sezonama 2010/2011, te 2011/2012.

U sezoni 2010/2011 odigrano je 240 utakmica, a njih čak 61.7% su u svoju korist riješili domaći. 17.10% ih je završeno remijem, a u 21.20% su slavili gosti. Sezonu kasnije domaći su slavili u 56.7% mečeva, remi je viđen u 20.80% utakmica, a pobjeda gostiju u 22.5%.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi