Poznati svi osumnjičeni

SIPA poslala dopis NS FBiH: Da li će se nastaviti Prva liga?

O. Lekić

Uskoro počinje drugi dio sezone u Prvoj ligi FBiH. 

Iza nas je buran prvi dio koji je obilježila i akcija VAR zbog namještanja utakmica.

Protekle sedmice održan je seminar za sudije i ostala službena lica, a seminaru zbog SIPA-inog dokaza nije učestvovalo nekoliko sudija i službenih lica.

To su: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović, Marko Brozović, Mario Grgić, Josip Vargić, Filip Jarić (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači), a u dopisu SIPA-e koji je došao u Savezu pominju se i predstavnici klubova, te predsjednik i generalni sekretar NS FBiH Irfan Durić i Eldin Baković, prenosi Faktor.

U saopštenju SIPA-e navodi se:

Državna agencija za istragu i zaštitu 11. novembra 2019. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dostavila je izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu "Organizovani kriminal" iz člana 250. KZ BiH, "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Primanja dara i drugih oblika koristi" iz člana 380. KZ FBiH, počinjena od lica: Vladimir Dominković, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH, Ante Blješko, član Komisije za sudije i suđenje NS FBiH, Ilija Živković, sudija A liste Prve lige FBiH, Kenan Bajraktarević, sudija A liste Prve lige FBiH i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja Prve lige FBiH.

Također, 13. novembra Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj postojanja osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima "Organizovani kriminal" iz člana 250. KZ BiH, "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Primanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 380. KZ FBiH, počinje od lica: Marka Brozovića, Maria Grgića, Josipa Vorgića i Filipa Jarića, sudija B liste Prve lige FBiH.

Kroz primjenu posebnih istražnih radnji iz člana 116. stava 2 tačke a) "Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija", tačke d) "Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima", sprovođenih u predmetu Suda BiH broj S1 2K 032163 19 Krn i predmeta Tužilaštva BiH broj T20 0 KTO 0016173 19, došlo se do saznanja da su službena lica koristila razne usluge, u vidu uzimanja novčanih nagrada za način suđenja u korist konkretnih klubova, na račun i o trošku njih konzumirali hranu i piće, te koristili smještaj, koji su im plaćeni od predstavnika klubova. Radi se o sljedećim službenim osobama Nogometnog saveza Federacije BiH: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (svi sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

Kao i predstavnici klubova, koji su službenim licima Saveza davali novac na način konkretnog suđenja, plaćali prenoćišta kao i konzumiranje hrane i pića: Edhem Ekmečić (NK Metalleghe-BSI Jajce, Ramiz Murtić (NK Igman Konjic), Aldin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Nermin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Zuhdija Islamović (NK Jedinstvo Bihać), Edin Mujčić (NK TOŠK Tešanj) i Damir Obad (HNK Čapljina).

Članovi Nogometnog saveza FBiH - Irfan Durić, predsjednik Izvršnog odbora NS FBiH, Eldin Baković, generalni sekretar NS FBiH, Naim Basara, dopredsjednik Takmičarske komisije NS FBiH i Osman Bačinović, komesar za sudije i suđenje Druge lige Centar, na način da su ishodovali napredovanje sudija i delegata bez obzira na njihovu uspješnost i plasman na listama.

Također, Armin Kukić iz Bugojna, sudija A liste, koji je novac davao Harizu Đelilbašiću, komesaru za sudije i suđenje u sezoni 2018/2019, za napredovanje na listi sudija. Muhamed Berberović iz Cazina, koji je putem Harisa Poprženovića, utjecao na ishod rezultata u korist NK Jedinstvo.

S obzirom na to da su navedeni, kao službena lica Nogometnog saveza Federacije BiH i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH prekršili Pravilnike i procedure, te Kodekse N/FS BiH, NS FBiH, tako i UEFA i FIFA, navedeno Vam dostavljamo radi provođenja postupka iz Vaše nadležnosti - piše u dopisu iz SIPA-e koji je potpisao zamjenik direktora i generalni inspektor policije Đuro Knežević, a koji je prije seminara stigao na adresu Nogomentog saveza Federacije BiH, uz dodatak:

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

- Napominjemo da je za lica za koje postoje osnovi sumnje o počinjenju nekih od krivičnih djela, Tužilaštvu BiH dostavljen Izvještaj, dok za preostala lica navedena u aktu, nije utvrđena krivična odgovornost, što ih ne izuzima iz postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

Svi navedeni neće biti delegirani dok okončanja postupka, pa se sa pravom postavlja pitanje da li će drugi sezone u Prvoj ligi uopće i startati, s obzirom da se radi o velikom broju sudaca i službenih lica.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.