Ograničava se broj pozajmljenih igrača

FIFA uvodi novo pravilo koje bi najteže moglo pasti Manchester Cityju i Chelseaju

FIFA je objavila kako planira uvesti novo pravilo koje se tiče pozajmica fudbalera. 

Do sada klubovi nisu bili ograničeni i mogli su da poznajme koliko žele fudbalera, a to su najviše koristili Chelsea i Manchester City koji su znali imati i preko 20 poznajmljenih igrača svake sezone.

Ipak, uskoro će taj broj biti ograničen pa će i ove dvije ekipe morati pripaziti. Ograničenja će važiti samo za fudbalere koji su stariji od 22 godine i žele ostvariti međunarodnu pozajmicu. Od sezone 2020/21 moći će se pozajmiti najvši osam takvih igrača, a od sezone 2022/23 najviše šest.

Podsjetimo, ekipa Chelseaja je prošle sezone imala čak 42 pozajmljena igrača, a mnogi od njih su bili stariji od 22 godine i igrali su van Engleske. Tačnije rečeno, Plavci su imali pozajmljene igrače u čak 11 različitih zemalja. Treba reći i to da su većinu kvalitetnih igrača vratili ljetos i to nakon što je klub dobio zabranu dovođenja novih fudbalera.

Također, FIFA će uvest i plaćanje naknade za trening, kao dio naknade za transfer. Ova plaćanja će se izvršiti u dodatnim fondovima FIFA, s nametom od jednog procenta na naknadu za transfer.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.