Ajax osvojio posljednju titulu

Prije 25 godina odigrano je jedno od najvažnijih finala Lige prvaka

Edmir Škorić

Na današnji dan 1995. godine odigrano je finale Lige prvaka prvaka u kojem je Ajax slavio protiv Milana.

Bilo je to 40. finale Kupa/Lige prvaka po redu i odigrano je na Ernst Happelu u Beču, kada su snage odmjerila dva velikana tog vremena. To je bilo Milanovo treće finale u tri godine i bili su nadomak da sruše Realov rekord, ali Patrick Kluivert im se ispriječio.

Tada je golobradi mladić na sjajan pas Franka Rijkaarda pet minuta prije kraja utakmice zabio za 1:0 i to je bio ukupno četvrti naslov Lige prvaka za amsterdamsku momčad. Kasnije nikada više nisu uspjeli da osvoje trofej.

Zanimljivo da je to bilo prvo finale pod nazivom "finale Lige prvaka" i ujedno prvo u kojem su igrači imali pravo da nose dresove sa natpisima sponzora, što nije bio slučaj u ranijim finalnim mečevima najelitnijeg klupskog natjecanja.

Ajax je tada imao strašnu generaciju s Edwinon van der Sarom na golu, zatim su u igrali Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Ronald de Boer, FInidi George, Jari Litmanen, Marc Overmars, Nwankwo Kanu, Patrtick Kluivert... A na klupi je sjedio Louis van Gaal.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Imao je i Milan strašan tin sa Zvonetom Bobanom, Marcelom Desaillyjem, Francom Baresijem, Paolom Maldinijem, ali je Ajax te godine bio nezaustavljiv za sve, pa i za popularne Rossonere sa Fabijom Capellom.

Ajax je prethodno Ligu prvaka, doduše pod drugim imenom, osvajao 1971., 1972. i 1973. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.