Pokrivaju se svi detalji, protokol za mečeve Serije A će uskoro biti predstavljen vlastima

Uslov za nastavak sezone

Pokrivaju se svi detalji, protokol za mečeve Serije A će uskoro biti predstavljen vlastima

FIGC (Italijanska fudbalska federacija) privodi kraju izradu prijedloga medicinskog protokola za mečeve Serije A,.

Nakon što je konačno dogovoren protkol za treninge, timovi Serije A su ove sedmice mogli početi sa grupnim treninzima, ali protokol za utakmice i eventualni nastavak sezone tek treba izraditi i postići dogovor oko istog.

Prema pisanju Corriere dello Sport, La Repubblice i još nekolicine italijanskih medija, nacrt protokola za utakmice će biti prezentovan italijanskoj vladi u ponedjeljak, a isti je navodno izuzetno detaljan.

Jedan od glavnih problema jesu putovanja ekipa na utakmice u različite gradove.

Prema nacrtu protokola, ekipe na putovanjima moraju ostati potpuno izolovane, a prevozna sredstva, poput autobusa, moraju stalno biti dezinfikovana. Ukoliko npr. ekipa putuje vozom, jedan čitav vagon se mora odvojiti samo za nju, a prilikom organizovanja čarter letova mora se voditi računa da klupski autobus ekipu sa piste može odvesti direktno na stadion na kojem se utakmica igra.

Tokom odsjedanja u hotelima, igrači ekipe i stručni štab će dobiti svoj posebni ulaz i izlaz iz objekta, kako bi ih se odvojilo od ostatka gostiju, pa čak i većeg dijela osoblja.

Najvažniji korak, kao i u protkolu za treninge, ostaje testiranje, a FIGC se nada da će uskoro moći osigurati brze testove na Covid-19. Riječ je o tesotvima koji daju rezultate nakon 10-ak minuta, pa bi igrači mogli biti podvrgnuti testiranju malo pred početak meča.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kada je u pitanju karantin, FIGC je spreman prihvatiti 14-dnevnu izolaciju samo za igrače ili trenere koji eventualno budu pozitivni na Covid-19, a ne za ćitave ekipe. FIGC se također nada da će se moći razgovarati i o smanjenju trajanja izolacije ukoliko pandemija koronavirusa nastavi slabiti u Italiji.

Za kraj podsjetimo, da se za nastavak sezone Serije A cilja na datume od 13. do 20. juna.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi