UEFA izgubila ogomne novce

Ogroman pad prihoda zbog korona virusa, trebaju li se zabrinuti i bh. klubovi?

A. Beganović

Iako je Evropska fudbalska federacija uprkos pandemiji korona virusa uspjela takmičenja u Ligi prvaka i Evropa ligi "dovesti" do kraja, finansijski gubici su ogromni.

S obzirom da su Liga prvaka i Evropa lige prekinuti na početku pandemije te završeni par mjeseci kasnije ali u izmijenjenom formatu sa manjim brojem utakmica očekivani su i finansijski gubici.

Međutim, iznos koji je danas iznio predsjednik Asocijacije evropskih klubova, Andrea Agnelli, doista se čini nestvartnim.

"Vidjeli smo da je Premiership izgubio 330 miliona, a Bundesliga 200 miliona eura od televizijskih prava. Sada se dogovaramo sa UEFA-om o brojkama i predviđa se smanjenje prihoda od čak 575 miliona eura od televizijskih prava u Ligi prvaka i Evropa Ligi. Ovaj novac neće biti raspodijeljen klubovima", istakao je Agnelli.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Istovremeno, još uvijek nije jasno da li će klubovi ostati bez planiranih prihoda ili će i UEFA izgubiti očekivane prihode te da li će manje novca dobiti i klubovi koji su svoje epizode u evropskim takmičenjima okončali prije pandemije.

Prije početka takmičenja klubovi su trebali podijeliti čak 2.55 milarde eura novčanih nagrada, a ukupan prihod procijenjen je na 3.25 milijarde eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.