Barcelona na teškom zadatku

Xavi je odabrao: Mogu li ovi momci do pobjede u Minhenu?

Eldar Ganibegović

Barcelona će sutra biti na teškom ispitu u Ligi prvaka.

Sudbina je idalje u njihovim rukama. Međutim, situacija nije nimalo jednostavna.

Ukoliko Barcelona želi sigurno u osminu finala, ne prateći šta će Benfica napraviti protiv ukrajinskog Dynama, morat će pobijediti na možda i najtežem gostovanju na svijetu - kod Bayerna u Minhenu.

Situacija u grupi E je takva da je Bayern s maksimalnim učinkom odavno osigurao prvu poziciju. Barcelona je druga sa sedam bodova, dok treća Banfica ima pet. Dynamo će završiti posljednji, a trentno imaju jedan osvojen bod.

Ukoliko bi na kraju Barcelona i Benfica završile s istim brojem bodova (remi Barcelone i pobjeda Benfice), portugalski tim bi bio taj koji bi išao dalje zbog boljeg međusobnog omjera. 

Zanimljivo je da Barcelona nikad nije pobijedila Bayern u gostima, a posljednju pobjedu protiv Bavaraca ostvarili su 2015. godine u polufinalu. Pogocima Messija i Neymara slavili su s 3:0, dok je Bayern pobijedio u Minhenu (3:2), pa je Barcelona prošla dalje i nakon toga i podigla pehar poslije pobjede protiv Juventusa u finalu.

Otada su se ova dva tima sastala dva puta, a Bayern je pobijedio u obje utakmice s gol-razlikom 11:2. Naročito svi pamtimo onaj duel kada je njemački prvak slavio na Nou Campu 2:8.

I pored svega navedenog, trener Barcelone Xavi Hernandez je poslije ligaškog poraza od Betisa najavio da ima ekipu spremnu da pobijedi u Minhenu.

"Vidim ekipu koja je sposobna otići u Minhen i pobijediti. Nemamo drugog izbora. Čeka nas jedno od najtežih gostovanja, ali pripremit ćemo ekipu i idemo se nadmetati i boriti", istakao je Xavi.

Španski stručnjak odabrao je i igrače koji će krenuti put Minhena, a to je Barcelona objavila na svom Twitter profilu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Utakmica na Allianz Areni na rasporedu je sutra od 21 sat.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.