Dan kada je Papiss Cisse oduševio fudbalski svijet

Na Stamford Bridgeu nastao muk, a Cech ostao u čudu: Prije 11 godina postignut najbolji gol ikad!

Endin Čaušević

U engleskom Premiershipu nagledali smo se fantastičnih golova o kojima će se zauvijek pričati, ali jedan od njih se posebno ističe. Na današnji dan prije 11 godina na Stamford Bridgeu postignut je najbolji gol svih vremena u Engleskoj.

Za mnoge je Premiership najjača liga na svijetu, a iz sezone u sezonu to se sjajnim utakmicama, golovima i potezima samo potvrđuje.

O mnogim golovima koji su postignuti u Premiershipu i oduševili svijet se i danas priča, ali svima je jasno koja majstorija je vjerovatno najbolji gol koji smo ikada vidjeli u najjačem rangu engleskog fudbala.

Naime, na današnji dan prije tačko 11 godina na Stamford Bridgeu odigrana je utakmica između Chelseaja i Newcastlea, a ona je bila u znaku tadašnjeg napadača kluba sa St. James Parka - Papissa Cissea.

Senegalac je tog 2. maja 2012. godine odigrao svoju najbolju utakmicu i karijeri u pobjedi Newcastlea od 2:0, a upravo je Cisse postigao oba gola.

Napadač Newcastlea svoj tim u prednost doveo je u 19. minuti kada je zabio fantastičan pogodak za 1:0, ali pravu magiju o kojoj se priča i dan danas senegalski napadač ostavio je za sami kraj.

Igrala se sudijska nadoknada utakmice u Londonu kada je Cisse u 94. minuti zadivio svijet. Uspio je da zabije najljepši gol svih vremena u Engleskoj, a mnogi se i danas pitaju kako je to uspio da izvede.

Legendarni Peter Cech je u čudu gledao majstoriju Cissea i uopšte nije imao šansi da odbrani ovaj udarac nakon kojeg je nastao totalni muk na Stamford Bridgeu, ali potom i oduševljenje jer su navijači bili svjesni kakvoj majstoriji su svjedočili.

Cisse je tih godina blistao u dresu Newcastlea u koji je stigao početkom 2012. godine iz Freiburga za 12 miliona eura.

Senegalac je dres Svraka nosio više od četiri godine, a na ljeto 2016. godine napustio je St. James Park i karijeru je nastavio u dalekoj kini gdje je igrao za SD Luneng.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kasnije je Cisse nastupao u Turskoj za Alanyaspor, Fenerbahče i Rizespor, a prošlog ljeta vratio se u Francusku gdje je trenutno član Amiensa. Iako ima već 37 godina Cisse je još uvijek aktivan, a u dresu Amiensa je ove sezone na 27 mečeva zabio deset golova i dodao dvije asistencije.

Sigurno je da će se svakog 2. maja njegovo ime spomenuti u fudbalskoj javnosti jer gol koji je prije tačno 11 godina postigao na Stamford Bridgeu se ne može tako lako zaboraviti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.