Dva Bosanca akteri u svemu

Hoće li 2023. godina zlatnim slovima ostati upisana u historiji italijanskog fudbala?

Eldar Ganibegović

Italijanski klubovi ove sezone su sjajni na međunarodnoj sceni. Po jedan će igrati svako od tri evropska finala i 2023. godina bi mogla zlatnim slovima ostati zapisana u historiju italijanskog fudbala.

Prvo finale od tri UEFA-ina takmičenja igrat će se za 12 dana, odnosno 31. maja. Biti će odigrano na Puskas Areni u Budimpešti, a sastat će se Roma i Sevilla. U pitanju je finale Evropske lige.

Roma je prošle sezone osvojila Konferencijsku ligu, njeno premijerno izdanje, a Jose Mourinho ih je ove sezone odveo u finale drugog po rangu takmičenja u Evropi gdje će igrati protiv Seville u "Sevillinom takmičenju". 

Vidjet ćemo može li Jose Murinho ponoviti uspjeh iz 2017. godine kada je s Manchester Unitedom osvojio ovo takmičenje i donijeti Romi drugi evropski trofej u nizu. Osim trofeja, motiv je i učešće u Ligi prvaka naredne sezone koje se garantuje osvajaču Evropske lige.

Zatim će sedmog juna u Pragu biti odigranu finale Konferencijske lige. Tamo će se sastati West Ham i Fiorentina, a nakon Rome još jedan italijanski klub ima šansu da osvoji ovo takmičenje.

Fiorentina pred sobom ima dva finala, pošto će osim finala Konferencijske lige protiv Intera igrati i finale Coppa Italije, te ovu sezonu tim iz Firence može završiti s dva trofeja.

Šlag na tortu biti će 10. juna u Istanbulu. Inter će se u gradu na Bosforu sastati s Manchester Cityjem i imat će šansu da osvoji prvog "klempu" nakon 2010. godine kada su osvojili tripletu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, italijanski klubovi (Inter, Roma i Fiorentina) mogli bi podići sva tri trofeja UEFA-inih takmičenja ove sezone, a medalje će oko vrata, bilo zlatne ili srebrene, svakako ići i oko vrata dva bh. reprezentativca - Edina Džeke (Inter) i Benjamina Tahirovića (Roma).

Ukoliko se to dogodi, to bi značilo i još jedan evropski trofej za italijanski fudbal, a u pitanju je UEFA-in Superkup koji se igra početkom naredne sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.