Nije mu bilo lako

Inzaghi donio odluku - zna se ko će biti starter u napadu Intera u finalu Kupa i Lige prvaka

Edmir Škorić

Edin Džeko je u posljednje vrijeme u sjajnoj formi, ali i Romelu Lukaku, zbog čega se na slatkim mukama našao trener Intera Simone Inzaghi pred dva velika finala koja slijede u junu.

U porazu od Napolija u nedjelju (3:1) Lukaku je dao jedini gol i na terenu je proveo 90 minuta, dok je Džeko ostao na klupi. Inter je igrao na tri fronta i još uvijek igra, pa je Inzaghi bio prisiljen konstantno praviti rotacije u napadu.

Inter već za tri dana igra finale Kupa Italije u Rimu protiv Fiorentine, a Inzaghi je odlučio da šansu kao starter dobije Džeko ispred Belgijca, zbog čega je bh. reprezentativac jasno i ostao sinoć bez minuta. Naravno, drugi napadač će u svakoj važnoj utakmici biti sjajni Lautaro Martinez.

Nakon duela u Rimu će uslijediti dueli sa Atalantom 27. maja i sa Torinom 4. juna. Tu se očekuje ponovo da Inzaghi zarotira napadače, ali morat će ih koristiti s obzirom da tim još nije osigurao mjesto u Ligi prvaka kroz Seriju A.

Veliko finale Lige prvaka na programu je 10. juna u Istanbulu protiv Manchester Cityja. S obzirom na važnost utakmice i na veliki događaj, mediji u Italiji tvrde da je odluka pala i da će Džeko dobiti priliku ispred Lukakua.

Naravno, treba imati na umu da bi se neko mogao i povrijediti i da bi neki neočekivani faktori mogli pomrsiti račune i planove Nerazzurrima, ali Džeko je u hijerarhiji dobio prednost u odnosu na Lukakua za dvije najveće utakmice koje Interu predstoje.

Treba razmišljati i o tome da bi neko od tih finala moglo potrajati i 120 minuta, te da će u oba navrata Inzaghi svakako davati dovoljno minuta i onome ko krene kao rezervista, a to bi trebao biti belgijski napadač.

Ove sezone 37-godišnji Džeko je ukupno dao 14 golova uz pet asistencija na 48 mečeva u svim takmičenjima za Inter te je na terenu proveo 2733 minute. S druge strane, Lukaku ima 13 golova uz šest asistencija na 33 meča, ali je on na terenu bio mnogo manje - 1753 minute. Obojica su u nekom trenutku sezone bila povrijeđena.

Činjenica je također da su i Edin i Romelu s vremena na vrijeme imali uspone i padove, ali da su konačnici dva vrhunska napadača koja su Inter dovela u šansu da osvoji barem jedan trofej ove sezone i da igra veliko finale Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Inter nema ulogu favorita u duelu sa Cityjem, ali ima veću historiju i shodno tome ima pravo da se nada da će po četvrti put i prvi od 2010. godine postati prvak Evrope, dok Džekin bivši tim očajnički traži svoj historijski prvi naslov u Ligi prvaka.

U subotu je Manchester City osigurao novi, deveti naslov prvaka Engleske, a ovu sezonu može da završi na najbolji mogući način ako osvoji Ligu prvaka i FA kup, u čijem finalu igra protiv gradskog rivala Manchester Uniteda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.